De agenda

Dit is een overzicht van expostities over historische onderwerpen. Klik voor details op de titel of de afbeelding bij de tentoonstelling. Kijk altijd op de website van het museum welke corona-maatregelen er gelden.   Klik hier om op einddatum te sorteren.


: Vikingverhalen
tentoonstelling Vikingverhalen Online Het fries Museum heeft een fraaie collectie luisterverhalen over de oudste geschiedenis van Friesland. Daaronder ook verhalen over de Vikingen. Ga er eens luisteren! Te zien tot 30-09-2022 in Leeuwarden | Meer over Vikingen.

: Zeemonsters
tentoonstelling Zeemonsters Verhalen over zeemonsters zijn al eeuwen oud. Vroeger zagen zeelui, misschien wel door de barre omstandigheden tijdens hun reizen, regelmatig monsters. In de Middeleeuwen geloofden mensen dat zeemonsters echt bestonden. Daarom zijn ze terug te vinden op oude zeekaarten, waarvan een aantal bijzondere exemplaren te zien is in deze familietentoonstelling (4+). Uiteraard komt ook het monster van Loch Ness aan bod. Te zien tot 30-09-2022 in Rotterdam.

: Rampjaar
tentoonstelling Rampjaar In 1672 staat de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden aan de rand van de afgrond. Emoties lopen hoog op, complottheorieën en geruchten vinden gretig aftrek, zondebokken worden snel gevonden. Maar is 1672 een uniek jaar, of reageren we nog steeds hetzelfde op rampspoed? Te zien tot 13-11-2022 in Den Haag.

: 5000 jaar kralen
tentoonstelling 5000 jaar kralen Kralen uit hunebedden van 5000 jaar oud, Romeinse meloenkralen, middeleeuwse gebedskralen en de kralenindustrie van rond 1600. Wat kunnen zij vertellen over het verleden? Door nieuwe opgraaftechnieken en materiaal-technische analyses is steeds vaker bekend waar kralen vandaan komen en hoe oud ze zijn. Omdat kralen zowel verplaatsbaar als kostbaar zijn, hadden ze een heel eigen rol in het verleden. Te zien tot 07-05-2023 in Leiden | Meer over archeologie en bodemonderzoek.

: Podcast over Alexine Tinne
tentoonstelling Podcast over Alexine Tinne online Het Haags Historisch Museum maakte een podcast over het avontuurlijke leven van Alexine Tinne (1835-1869). Deze Haagse dame werd wereldberoemd als ontdekkingsreiziger en was een belangrijke pionier in de begintijd van de fotografie in Nederland. De podcastserie bestaat uit drie delen. Te zien tot 01-06-2023 in heel Nederland | Meer over fotografie.

Kralen uit hunebedden van 5000 jaar oud, Romeinse meloenkralen, middeleeuwse gebedskralen en de kralenindustrie van rond 1600. Wat kunnen zij vertellen over het verleden? Door nieuwe opgraaftechnieken en materiaal-technische analyses is steeds vaker bekend waar kralen vandaan komen en hoe oud ze zijn. Omdat kralen zowel verplaatsbaar als kostbaar zijn, hadden ze een heel eigen rol in het verleden.
Te zien tot 07-05-2023 in Leiden.

Iets voor de agenda?

Leuke tentoonstelling gezien? Heb je een favoriet historisch museum?
Mail het ons via info@geschiedenisweb.nl