advertentie

 

Lekker naar buiten! bezoek eens een openluchtmuseum

Lekker naar buiten! bezoek eens een openluchtmuseum

Voor geschiedenisliefhebbers die ook van een frisse neus houden is een openluchtmuseum natuurlijk ideaal. In Nederland zijn er meer dan je denkt.

Hieronder vind je een lijst van openluchtmusea in Nederland. Kijk op de site van elk museum wel even welke maatregelen er gelden vanwege corona. Het onderste museum, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, heeft zowel een binnen- als een buitemuseum, dus ook een openluchtmuseum. Helemaal ideaal als het weer niet zo zeker is.

: Openluchtmuseum Het Hoogeland
Te vinden in Warffum
: Openluchtmuseum De Spitkeet
Te vinden in Harkema
: Laagveenderij museum it Damshuus
Te vinden in Nij Beets
: Museum 't Fiskershuuske
Te vinden in Moddergat
: Regionaal openluchtmuseum de Sudwal
Te vinden in Warten
: Veenpark, de wereld van veen
Te vinden in Barger-Compascuum
: Openluchtmuseum Ellert en Brammert
Te vinden in Schoonoord
: Openluchtmuseum Ootmarsum
Te vinden in Ootmarsum
: Openluchtmuseum Erve Kots
Te vinden in Lievelde
: Nederlands Openluchtmuseum
Te vinden in Arnhem
: Museumpark Orientalis
Te vinden in Heilige Land Stichting
: Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof
Te vinden in Eind
: Archeon
Te vinden in Alphen aan de Rijn
: Prehistorisch dorp
Te vinden in Eindhoven
: Openluchtmuseum De Duinhuisjes
Te vinden in Rockanje

Kijk ook eens naar deze sites...

: Het Zuiderzeemuseum heeft ook een Buitenmuseum

gepubliceerd op 04-09-2020 | onderwerp:


 

Online tentoonstellingen en andere aanraders

Online tentoonstellingen en andere aanraders

Een bezoek aan een museum is door het corona-virus niet altijd (en niet voor iedereen) mogelijk. Gelukkig zijn er ook online tentoonstellingen en interessante websites. Daarom hier - naast de tips in de agenda - nog meer leuke sites met de links onderaan opgesomd.

Tip 1: Goed voor uren rondneuzen en puzzelen: de site Onbekend in Nederland. Hierop staan oude foto's waarvan niet bekend is waar ze gemaakt zijn. Wie het weet mag het zeggen.

Tip 2: Rijksmuseum Thuis. Video's, podcasts, een collectie om zelf door te bladeren: welke vorm ook je voorkeur heeft, het Rijksmuseum biedt een grote keuze. Goed voor uren rondkijken.

Tip 3: Altijd al willen weten wat het nieuws was op je geboortedag? Of hoe er tijdens de Spaanse Griep werd bericht over de epidemie? Zoek het op via Delpher, de grote mediadatabase van de Koninklijke Bibliotheek.

Kijk ook eens naar deze sites...

: Onbekend in Nederland
: Rijksmuseum thuis
: Zoeken in boeken, kranten, tijdschriften en radiobulletins via Delpher

gepubliceerd op 30-03-2020 | onderwerp:


 

De eerste vrouwelijke kiezer

De eerste vrouwelijke kiezer

Een van de leuke kanten van historisch onderzoek is dat je onderweg allerlei interessante dingen tegenkomt. Gekke namen, rare feitjes, memorabele voorvallen, leuke foto's. In het Utrechts Nieuwsblad van zaterdag 14 juni 1913 kwam ik dit bericht tegen onder het kopje Gemengd Nieuws:

Dit jaar vieren we dat in 1919 het algemeen kiesrecht werd ingevoerd, voor mannen én vrouwen. De strijd die daaraan vooraf ging duurde ontzettend lang. Al op 22 maart 1883 deed Aletta Jacobs een verzoek om geregistreerd te worden als kiezer. Dat was dus dertig jaar - een hele generatie - voor de stembusgang van mw Morpurgo. Gelukkig voor ons hebben de vrouwen het toen niet opgegeven en kunnen ook vrouwen nu hun stem uitbrengen.

Dankzij een tip van de hoofdredactrice van het tijdschrift Historica vond ik zelfs onderstaande foto van mw Morpurgo Filmans en haar advocaat mr. Perel. Deze is groter te bekijken via deze link.

Kijk ook eens naar deze sites...

: Kort artikel over de strijd voor het stemrecht voor vrouwen op de website gendergeschiedenis.nl
: Strijd! expositie over de kiesrechtstrijd van vrouwen in het Groninger Museum

gepubliceerd op 18-06-2019 | onderwerp: vrouwengeschiedenis


 

Slijterij Nieuw Engeland: een ansicht dateren met het telefoonboek

Slijterij Nieuw Engeland: een ansicht dateren met het telefoonboek

De naam van de Utrechtse buurt Nieuw Engeland is nog altijd met raadselen omgeven: tot nu toe is het onduidelijk hoe buurt aan zijn naam is gekomen. Tien jaar geleden kwam ik op internet een ansichtkaart tegen van Slijterij Nieuw Engeland die aan de Vleutenseweg (en dus in de buurt Nieuw Engeland) was gevestigd. Zou de buurt misschien naar die slijterij zijn genoemd omdat die heel bekend was? Of is het toch gewoon andersom, is de slijterij naar de buurt genoemd? Om die vraag te beantwoorden is het belangrijk te achterhalen in welk jaar de foto is genomen. Is dat voor of na dat de naam Nieuw Engeland gangbaar werd?

De ansicht geeft een paar aanwijzingen waarmee een datum te achterhalen kan zijn. Ten eerste staat er een telefoonnummer op het raam van de winkel, nr. 12659. En ten tweede is op de zijruit van de etalage nog net de naam 'H. Verwoolde' als vergunninghouder te zien. De ansicht heb ik gevonden op de website Onbekend in Nederland en de speurneuzen aldaar hebben via het telefoonboek van 1915 weten te achterhalen dat het nummer 2659 bij een mineraalwaterfabrikant hoort. In het telefoonboek staat: '2659 Hofman Jr., A.C., Grossier in gedistilleerd, Mineraalwaterfabrik., Vleutenscheweg 195'. Dat is interessant, maar op het raam staat de naam Verwoolde, geen Hofman. Dus deze informatie lijkt helemaal niet te passen bij de ansicht.
Daarom maar van start met verder speurwerk in andere telefoonboeken: dat leert ons dat A.C. Hoffman jr. tot 1923 het telefoonnummer 2659 had, dus zonder 1 er voor, zoals op de ansicht staat. In 1924 is hetzelfde telefoonnummer van 'Witte Raaf NV, likeurstokerij, De. Fil. Vleutenscheweg 195'. A.C. Hofman jr. blijkt zijn zaak te hebben beëindigd. Door nog wat verder te zoeken in het Handelsregister via hetutrechtsarchief.nl vinden we dat Hofman zijn zaak aan de Vleutenseweg is gestart op 1 mei 1913 en dat hij is gestopt op 19 december 1923 (foto hierboven: "Vleut" nr. 195 rond 1910). Maar zowel telefoongids als handelsregister noemen nergens de naam Nieuw Engeland. Er lijkt geen verband te zijn tussen deze ansicht en het bedrijf van A.C. Hofman te zijn, behalve de vestingsplaats aan de Vleutenseweg en een deel van het telefoonnummer.
Wie is dan H. Verwoolde wiens naam op het raam staat? Daarvoor moeten we weer terug naar het telefoonboek en het handelsregister. We vinden een Hermanus Verwoolde die op Amsterdamsestraatweg 63 een limonadefabriek was gestart. Zelf woonde hij boven zijn zaak op nummer 63bis. In mei 1914 breidde hij die zaak nog uit met een bierbottelarij en wordt hij agent voor de firma Heineken voor de stad Utrecht. Maar, deze H. Verwoolde had een heel ander telefoonnummer dan op de ansicht, namelijk 2795. Dat past niet bij de winkel in Nieuw Engeland, maar een drankenhandel en het merk Heineken passen weer wel goed bij wat we zien op de ansicht.
Weer verder zoeken in de beeldbank van het Het Utrechts Archief leverde een gelukkige treffer op: een foto van de stand van Drankenhandel H. Verwoolde op de Tentoonstelling voor Handel en Industrie en Huishoudkunde gehouden in 1937. Op de foto is een schoolbord met adressen van Verwoolde's slijterijen zien. Daarop zien we ineens de Vleutenseweg staan, de nummers zijn niet goed leesbaar, maar het huisnummer zou heel goed 195 kunnen zijn. Dus toch maar weer terug naar het telefoonboek, maar dan wat verderop in de tijd. En zo vinden we in 1937, en later ook in de gids van 1927 een vermelding: "H. Verwoolde, slijterij, Vleutenscheweg 195". Dat past wel bij de ansichtkaart. En daarmee hebben ook een jaartal: de foto is op zijn vroegst gemaakt in 1926.

Om terug te komen op de beginvraag: is de buurt naar deze slijterij genoemd? Waarschijnlijk niet. Nergens in het telefoonboek, handelsregister of oude advertenties wordt de naam Nieuw Engeland genoemd als naam van de slijterij, dus erg ingeburgerd zal die naam dan ook niet zijn geweest. Maar er is meer: bovenstaande foto van de Vleutenseweg rond 1910 laat vaag het rijtje winkels aan het begin van de weg zien. Op de ruit van het pand van (dan nog) Hofman lijkt heel groot het woord "Handel" te staan en niet "Nieuw Engeland". Dat zou betekenen dat Verwoolde die naam pas heeft ingevoerd toen hij in 1926 of 1927 de zaak kocht. De buurt werd toen al een tijdje Nieuw Engeland genoemd. De slijterij is dus naar de buurt vernoemd en niet andersom.
We weten dus nog steeds niet hoe de buurt aan zijn naam is gekomen. Wel weten we nu dat A.C. Hofman jr op 1 mei 1913 waarschijnlijk een van de eerste winkeliers in de nieuwe buurt was. En dat je via een oude telefoonboeken een ansicht kunt dateren.

Kijk ook eens naar deze sites...

: Handige overzichtspagina met links naar oude telefoongidsen
: Geschiedenis van de buurt Nieuw Engeland

gepubliceerd op 12-04-2019 | onderwerp: ansichtkaarten


 

De Drentse tak van de familie Ubbena

De Drentse tak van de familie Ubbena

Rond 1600 plaatste de familie Ubbena een watermolen in het Drentse riviertje de Hunze. Ongeveer 25 jaar later bouwde deze familie ook een groot huis bij die oude molen en zo onstonden er twee plaatsnamen die nu nog steeds bestaan: Oudemolen en Ubbena.

De familie Ubbena was Duits en kwam uit Oost-Friesland maar bezat ook een huis in Veldhausen, vlakbij Bentheim. De eerste Ubbena die in Drenthe genoemd wordt is Joachim Ubbena. Hij was lange tijd burgemeester van de stad Groningen waardoor er veel banden met de Groninger elite werden gevormd. Minder bekend is dat ook de Overijsselse adel banden aanging met de familie via het Duitse bezit. De Drentse tak is eigenlijk een Duitse tak, maar door het uitsterven van die Duitse tak en de sporen die de familie in Drenthe achterliet is de aanduiding Drents misschien zo gek nog niet.
Naast een genealogie van de Groninger tak verschijnt hier nu ook de genealogie van de Drentse tak. Uitgangspunt waren een aantal akten uit de Groninger Archieven en een fraaie kwartierstaat die Maria Lucia van Uterwijck liet maken in de eerste helft van de 18de eeuw. Haar moeder was Maria Geertruit Ubbena en een van de laatste Ubbena's in Nederland. Eerder schreef ik al over het getijdeboekje van Lucia Heerma, de grootmoeder van Maria Lucia. Dankzij de inspanningen van deze twee vrouwen kon ik genealogische informatie over de Duitse tak terugvinden.

Kijk ook eens naar deze sites...

: Download hier de PDF met de genealogie van de familie Ubbena in Drenthe/Duitsland
: Het dorpje Veldhausen bij Bentheim was de woonplaats van de familie Ubbena. Dit boekje bevat meer informatie.
: Beschrijving van de watermolen bij Oudemolen

gepubliceerd op 01-04-2019 | onderwerp: genealogie (stamboomonderzoek)


 

Agenda

Kijk voor tentoonstellingen bij jou in de buurt ook eens in de agenda.

Tip:

Meer weten over een onderwerp?
Zoek dan eens in onze database via de zoekpagina, of blader door het alfabet onder A tot Z.

Hier adverteren?

: Gesponsorde links