Het leven van Alexandrine Tinne (geboren in 1835) was avontuurlijk. Samen met haar moeder en haar tante reisde ze door Afrika om plaatsen te bezoeken die nog niet op de kaart stonden. Om deze reden werd ze wel ontdekkingsreizigster genoemd, maar dat was Alexandrine niet. Ze schreef bijvoorbeeld niet over haar reizen en zag zichzelf ook niet als ontdekker. Nieuwsgierig toerist is waarschijnlijk een betere omschrijving.
In de jaren 1857 tot 1861 woonde Alexandrine weer in Den Haag, nadat ze was teruggekeerd van haar eerste reis door Egypte. In deze periode heeft ze fotoapparatuur aangeschaft en een aantal foto's van Den Haag gemaakt. Op 5 september 1861, voor haar vertrek naar Afrika, schenkt ze 24 van haar foto's aan de Historische vereniging van Den Haag. De foto's laten Alexndrine's talent voor fotograferen zien. Ze heeft oog voor de werking van het licht en gevoel voor compositie. De 24 foto's zijn nu in het bezit van het Haags Gemeentearchief en via de site van dat archief te bekijken.
Van de reizen die Alexandrine Tinne door Afrika maakte zijn (helaas) nauwelijks foto's overgebleven. Er zijn er maar enkele met daarop haar reisgezelschap. Ze gebruikte toen waarschijnlijk een ander toestel dan ze in Den Haag gebruikte omdat de Afrikaanse foto's een heel ander formaat hebben. In de brieven die Alexandrine's moeder naar huis stuurde wordt regelmatig gesproken over het fotograferen. De neven van Alexandrine die naar haar dood (ze werd vermoord in 1869) naar Tripoli kwamen, vermelden ook een camera. Ze schrijven dat ze hebben gespeeld met 'tante Ali's fotomachine'.
Zelfs in de woestijn van Libië bleef Alexandrine op de hoogte van nieuwste fototechniek. Bij de geschenken voor de Sultan van Bornu, die Alexandrine bij haar broer bestelde, treffen we een fototoestel Dubroni aan (naast o.a. een ijsmachine, een microscoop en een wekker). Op dat moment de nieuwste en kleinste camera.
De afrikaanse foto's van Alexandrine zullen we nooit zien. Als ze al bestaan hebben zijn ze waarschijnlijk voorgoed verloren gegaan. Er zijn alleen de Haagse foto's van Alexandrine Tinne, die, aldus haar biograaf Kikkert, 'haar enige tastbare nalatenschap' zijn van een avontuurllijk leven.
Kijk ook eens naar deze sites...
: De Haagse Beeldbank bevat fraaie foto's van Alexandrine (zoek op "Tinne"): Streekmuseum en Volkssterrenwacht Burgum
Streekmuseum en Volkssterrenwacht Burgum heeft een afdeling Geologie (zwerfsteenonderzoek, fossielen, aardgas- en waterwinning), Archeologie (met volledig overzicht van de prehistorie) en Streekgeschiedenis, Fotografie (atelier, doka, foto's, toestellen), Burgumer zilver, Hendrik Bulthuis (ontwerper BM, Bulthuisjol, toneelschrijver) en de Sterrenwacht (observeren van onder meer planeten).
: Nederlands fotomuseum
In de depots van het fotomuseum worden 129 archieven bewaard. Deze bevatten drie miljoen negatieven en daarnaast een groot aantal dia's, afdrukken en documenten over het leven en werk van Nederlandse fotografen en amateurfotografen. Via de knop 'Ontdekken' op de site zijn online tentoonstellingen en de beeldbank te vinden.
: Witte's Museum, fotografie en radio
Een grote collectie radio's en fototoestellen laat prima zien hoe deze apparaten zich in de loop van de tijd hebben ontwikkeld.
: Spaarnestad Photo
Het fotoarchief Spaarnestad is een van de grootste fotoarchieven van ons land. Regelmatig zijn er tentoonstellingen te zien van materiaal uit de collectie. Daarnaast is het mogelijk om via de website in de collectie rond te kijken.
: Beeldbank Nationaal Archief
In de beeldbank zijn foto's te vinden van gebeurtenissen uit de periode 1880-1990. In totaal bevat de beeldbank ongeveer 500.000 foto's. Het materiaal is afkomstig uit verschillende collecties die door de jaren heen zijn verzameld door het Nationaal Archief.
: Beeldbank Amsterdam
Meer dan 200.000 foto's en tekeningen van de stad Amsterdam zijn te vinden op deze site. Genoeg om vele avonden in rond te snuffelen.
: Fotomuseum Den Haag
Dit museum organiseert jaarlijks tentoonstellingen rond fotografie waarbij vaak het mensbeeld centraal staat. Regelmatig komt ook de historische fotografie aan bod.
: Foam, Fotografiemuseum Amsterdam
Het Foam organiseert tentoonstellingen rond fotografen en fotografie. Daarbij komen soms ook historische onderwerpen aan bod. Het accent ligt toch vooral op de hedendaagse fotografie.
: Studie en Documentatie Centrum voor Fotografie
Het SDCF van de universiteit Leiden beheert een collectie van originele fotohistorische objecten die een overzicht geeft van de fotografie en van de werkwijzen die in de geschiedenis van de fotografie zijn ontwikkeld. Het verzamelgebied omvat de fotografie vanaf de uitvinding (1839) tot nu, met de nadruk op Nederlandse fotografie en op de verschillende technieken.
: Friese fotografen
Uit de literatuur en door eigen archiefonderzoek is een schat aan gegevens verzameld over adressen van (voornamelijk Friese) fotografen. Deze gegevens zijn een goed hulpmiddel om oude foto's uit Friesland te dateren. Aan de hand van het adres van de fotograaf is ongeveer af te lezen in welke periode een foto gemaakt is. De site bevat ook tips en een literatuurlijst. Goed werk van Andrys Stienstra uit Burgum.
: ANP Historisch fotoarchief
Dit archief van het welbekende fotopersbureau omvat een unieke collectie nieuwsfoto's van 1900 tot en met 1996. De collectie is op trefwoord te doorzoeken en on-line te bekijken.
: LCPD: Leiden 19th-Century Portrait Database
De naam is wat misleidend maar in deze database zijn meer dan 20.000 fotoportretten opgenomen, gemaakt tussen 1860 en 1914 in heel Nederland. De gegevens zijn op vele manieren te doorzoeken, op naam van de fotograaf of studio, of plaatsnaam. Zelfs de achterkanten van de foto's zijn te bekijken.
: Cameramuseum
Deze site geeft informatie over de geschiedenis van de fotografie en andere gebeurtenissen die bij hebben gedragen aan de ontwikkeling van de fotografie.
: De Daguerreobase
De Daguerreotypie is de allervroegste vorm van fotografie die (vanaf 1839) haarscherpe beelden opleverde. Deze bijzondere afbeeldingen zijn nu verzameld in een database en online te bekijken via deze (engelstalige) website.
: Fotocollectie Nationaal Archief
Het Nationaal Archief heeft een eigen fotoverzameling op Flickr, de fotosite. Hierdoor is het ook mogelijk commentaar te geven op de beelden. Gewoon lekker doorheen bladeren is natuurlijk ook goed.
: Early photography 1839-1860
Een engelstalige website die een catalogus bevat van 3700 foto's uit de beginperiode van de fotografie. De foto's zijn afkomstig uit de collecties van 25 nederlandse musea en archieven. Van sommige foto's is ook een scan opgenomen.
gepubliceerd op 20-05-2012 | onderwerp: fotografie
Kijk voor tentoonstellingen bij jou in de buurt ook eens in de agenda.
: De Drentse tak van de familie Ubbena
: Slijterij Nieuw Engeland: een ansicht dateren met het telefoonboek
: De eerste vrouwelijke kiezer
: Woordenboek van Nederlandse dialecten
: De geschiedenis van het Pietenpak
: Zwarte Piet: de struikrover die een kaartspel bedacht
Meer weten over een onderwerp?
Zoek dan eens in de database via de zoekpagina, of blader door het alfabet onder A tot Z.