Alida Withoos

Alida Withoos

Al eeuwenlang hebben mensen kennis over bloemen en planten verzameld en vastgelegd. Met de opkomst van meer wetenschappelijke onderzoeksmethoden werd de plantkunde in de zeventiende eeuw een serieuze wetenschap: de botanie. Meer nog dan andere wetenschappen stond de botanie open voor vrouwen. Een van hen was Alida Withoos.

Om bloemen te bestuderen is het belangrijk dat ze worden vastgelegd, zo zijn ze het hele jaar te bekijken en niet alleen in de zomer. Meer dan drie eeuwen geleden hielden zich in Nederland meerdere vrouwen bezig met het schilderen van bloemen. Maria Sibylla Merian en haar dochters aan het einde van de zeventiende eeuw bijvoorbeeld. En haar tijdgenote Rachel Ruysch.
In dezelfde periode was ook Alida Withoos actief. Er is niet veel bekend over deze schilderes. Ze werd geboren rond 1661 in Amersfoort als dochter van de schilder Matthias Withoos. Samen met haar acht broers en zussen kreeg ze schilderles van haar vader. Het gezin woonde sinds 1672 in Hoorn, een plaats waar op dat moment meer bloemschilders actief waren. Binnen dit netwerk had Alida onder andere contact met bovengenoemde Maria Sibylla Merian.
Een grote opdrachtgever van Alida was de Amsterdamse Hortus. Voor deze plantentuin werkte ze onder andere aan een atlas met daarin 420 aquarellen, de Moninckx-Atlas. Daarin werden allerlei nieuw aangevoerde planten van verre continenten afgebeeld. Onder de vele kunstenaars die aan deze Atlas werkten waren trouwens nog meer vrouwen.

Over Alida Withoos werd in het jaar 2000 een tentoonstelling gehouden. De site van deze tentoonstelling is nog steeds in de lucht. Lees daar verder om meer over Alida en haar tijdgenotes te weten te komen (zie de links hieronder).

In 2009 publiceerde Rosita Steenbeek Ander licht, een historische roman over de schildersfamilie Withoos in de zeventiende eeuw (linkt naar een boekensite).

Kijk ook eens naar deze sites...

: Uitgebreid artikel over Alida Withoos, haar tekeningen en haar schilderijen
: Overzicht van tekeningen die Alida maakte voor de Hortus van Amsterdam
: Informatieve pagina over Alida Withoos met links naar haar werk en literatuur over haar

: Hortus Bulborum
Een Hortus Bulborum is een tuin met louter bloembollen. Ruim 2500 verschillende soorten tulpen, narcissen, hyacinten en andere vaak historische voorjaarsbollen bloeien in deze tuin. Er worden oude bolgewassen voor het nageslacht bewaard, die commercieel nauwelijks meer interessant zijn.

: Databanken van het Meertens Instituut
Beschermheiligen, wederopbouwboederijen, plantnamen en vragenlijsten over dialecten. Het zijn een paar onderwerpen van de databanken van het MeertensInstituut dat de Nederlandse taal en cultuur onderzoekt. Ook naamkunde en uitleenwoorden zijn via deze site op te zoeken.

: Botanische Tuin de Kruidhof
De Kruidhof is als botanische tuin van Friesland vooral bekend geworden door de uitgestrekte Geneeskruidentuin. Ook de andere zestien kleurige en fleurige tuinen zijn een ware ontdekkingsreis die o.a. leidt langs oude cultuurgewassen, oude fruitrassen, een geurende keukenkruidentuin en een levendige vlindertuin.

: Botanische Tuinen Universiteit Utrecht
De Utrechtse Botanische Tuinen zijn onderdeel van de Universiteit Utrecht en te vinden op twee locaties: Fort Hoofddijk in Utrecht en het Von Gimborn Arboretum in Doorn. Op en rondom het 19e-eeuwse Fort Hoofddijk vindt je de Rotstuin, de Systeemtuin, de (sub)tropische collecties, de Thematuin en De Vlinderhof. In het Von Gimborn Arboretum staan bomen en struiken centraal.

: Hortus Haren
Vlak onder Groningen in Haren vindt u de grootste botanische tuin van Nederland: de Hortus Haren. Op een oppervlakte van ca. 20 hectare groeien en bloeien planten uit alle streken van Nederland en de rest van de wereld. Er is een Chinese tuin, wilde plantentuin, een pinetum (naaldbomenbos) en een arboretum (loofbomenverzameling). Daarnaast zijn er landentuinen en nog veel andere tuinen.

: Hortus Botanicus Amsterdam
De Hortus Botanicus Amsterdam heeft een collectie planten van ruim 4.000 soorten. Oorspronkelijk was de Hortus een medicinale kruidentuin, opgericht in 1638, waar artsen en apothekers onderzoek deden. Dankzij de VOC breidde de Hortus zich in de 17e en 18e eeuw snel uit. Enkele 'kroonjuwelen' van de Hortus stammen uit deze periode, zoals de 300 jaar oude Oostkaapse broodboom.

gepubliceerd op 12-12-2016 | onderwerp: botanie


 

Agenda

Kijk voor tentoonstellingen bij jou in de buurt ook eens in de agenda.

Tip:

Meer weten over een onderwerp?
Zoek dan eens in de database via de zoekpagina, of blader door het alfabet onder A tot Z.