Helderziende hulp bij een restauratie

Helderziende hulp bij een restauratie

Helderzienden kunnen naar eigen zeggen contact leggen met gebeurtenissen en personen uit het verleden. Zijn ze daarmee ook bruikbaar als historische bron? Bij de restauratie van Kasteel Coevorden werd de proef op de som genomen.

Bij de start van de restauratie van Kasteel Coevorden in 1968 waren een aantal 'oorspronkelijke' onderdelen van het kasteel verdwenen, waaronder een keuken, een traptoren en een toren. Om een goede reconstructie van het kasteel te kunnen maken moest achterhaald worden hoe deze onderdelen eruit zagen, en dan met name de toren.

Maar hoe zag de toren eruit? Er waren wel wat aanwijzingen gevonden. De fundering was opgegraven en er waren resten van een stookplaats op de plek waar de toren tegen het kasteel aan stond. Maar dit was te weinig informatie om de toren te herbouwen. Dus moest er gezocht worden naar een afbeelding van de toren, maar deze werd niet gevonden.

De aannemer van het project, dhr. Nijboer, besloot te rade te gaan bij paragnost W. Tholen uit Nunspeet. Deze gaf een aantal aanwijzingen: de toren was laag, er bestaat maar één tekening van de toren, de tekening zit in een grote en beschilderde dekenkist en deze kist moet gezocht worden in zuid-oostelijke richting.

Een eerste speurtocht van Nijboer vanuit Coevorden leverde niets op. Een tweede tocht vanuit zijn eigen huis in IJhorst wel: hij kwam terecht bij de familie Claterbos, nazaten van een schilder Claterbos. Veel werk van deze schilder was nog in bezit van deze familie en werd bewaard in een grote dekenkist die exact voldeed aan de helderziende omschrijving.

Tussen de papieren zat één tekening van een toren (zie foto) die de Coevordense toren zou kunnen zijn. Volgens Tholen was het de juiste tekening. De afbeelding werd omgezet in een bouwtekening waarvan de maten precies pasten op de gevonden bouwsporen. Aan de hand van die tekeningen is de toren toen herbouwd. Nu, veertig jaar later, staat ie er nog steeds...

Bron: C.F. Janssen, 'De blauwe toren van Coevorden na veel speuren gevonden' in: Drente   43 (1972) p.3-4.

Kijk ook eens naar deze sites...

: Over de mysterieuze vondst van de tekening
: Uitgebreid artikel over de restauratie van Kasteel Coevorden
: Meer over de geschiedenis van Kasteel Coevorden

gepubliceerd op 04-07-2010 | onderwerp: