Het meisje van Yde

Het meisje van Yde

In 1897 kregen in Yde (Noord-Drenthe) twee arbeiders die een ven aan het uitbaggeren waren de schrik van hun leven toen er opeens een hoofd uit het ven tevoorschijn kwam. Ze hadden een veenlijk gevonden, het veenlijk dat nu bekend staat als Het meisje van Yde.

Het meisje is tegenwoordig te zien in het Drents Museum in Assen. Het museum heeft geprobeerd zoveel mogelijk informatie over het meisje te achterhalen. Zo werd in 1993 een reconstructie van haar gezicht gemaakt. We kunnen daardoor nu een indruk krijgen over hoe het meisje er in de eerste eeuw na Christus uit moeten hebben gezien. Ook is er onderzoek gedaan naar de manier en het tijdstip waarop ze geleefd moet hebben. De resultaten van dit onderzoek waren te zien op de reizende expositie 'The mysterious bogpeople' over de bewoners van de Europese veengebieden (zie de links). Een deel van de materialen die deel uitmaakten van die expositie zijn tegenwoordig ook te zien in Assen.

Boeken over het meisje van Yde:

Kijk ook eens naar deze sites...

: Uitgebreid artikel over het Meisje van Yde
: Video die meer uitleg geeft over de mysterieuze bewoners van het veen (engels)
: PDF over het meisje van Yde en andere veenoffers

: Veenlijken in Nederland
Er zijn in Nederland ongeveer 65 veenlijken ontdekt, meestal van mannen, soms van een vrouw of een kind. Zij zijn vaak door wurging om het leven gebracht waarna hun lichamen in het veenmoeras zijn gelegd. Het meest bekend zijn het meisje van Yde en de twee lichamen die bij Weerdinge in het veen zijn gevonden. Deze site geeft een mooi overzicht in tekst en beeld.

gepubliceerd op 04-04-2014 | onderwerp: veenlijken