Johanna Westerdijk: plantkundige en eerste vrouwelijke hoogleraar

Johanna Westerdijk: plantkundige en eerste vrouwelijke hoogleraar

In 1904 werd het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS) opgericht. Een groep plantkundigen (van het KNAW) had behoefte aan een onderzoeksinstituut voor schimmels en plantziekten en richtte daarom het bureau op. Drie jaar na de oprichting werd Johanna Westerdijk directrice van het bureau en het bijbehorende laboratorium.

Onder haar leiding groeide de collectie schimmels van het bureau uit van 80 tot 11.000 soorten. Tegenwoordig is de collectie met 50.000 soorten nog steeds de grootste ter wereld. Johanna Westerdijk was ook de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland. Ze werd op 14 maart 1917 benoemd tot buitengewoon hoogleraar in de fytopathologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Naast haar werk voor het bureau en het laboratorium begeleidde ze in totaal ook nog eens 56 promovendi. Johanna Westerdijk bleef tot 1958 werkzaam voor het bureau.
Niet lang na het beëindigen van haar werk werd ze ziek. Johanna Westerdijk overleed in 1961. Ze was toen in het bezit van twee eredoctoraten en ze was lid van Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW).

Meer lezen? Er is een biografie van Johanna Westerdijk verschenen (link naar een boekensite):

Foto: Johanna Westerdijk door de fotograaf F. Greiner, coll. Universiteitsmuseum Utrecht.

Kijk ook eens naar deze sites...

: Meer over Johanna Westerdijk
: SIte van het CBS - nu het Westerdijk Institute
: Meer over de tweede vrouwelijke hoogleraar van Nederland: Tine Tammes

: Museon
Van het enorme skelet van een potvis tot een unieke sarcofaag uit het oude Egypte. In de vaste presentatie is een deel van de voorwerpen uit de enorme collectie van het Museon bewonderen. De collectie is verdeeld in vijf vakgebieden: geologie, biologie & milieukunde, geschiedenis & archeologie, natuurkunde & techniek en volkenkunde.

gepubliceerd op 03-06-2012 | onderwerp: biologisch onderzoek