Mechteld ten Ham, de laatste heks van Nederland

Mechteld ten Ham, de laatste heks van Nederland

In het plaatsje 's-Heerenberg staat een beeld ter nagedachtenis aan Mechteld ten Ham. Vermoedelijk de laatste vrouw die in Nederland voor hekserij werd veroordeeld.

Mechteld werd rond 1600 in het dorp al langer gezien als verdacht persoon. Er gingen veel roddels over haar rond. Toen de beschuldigingen van hekserij steeds luider werden kreeg ze het advies te verhuizen of zich te laten wegen bij de de Heksenwaag in Oudewater. Maar Mechteld weigerde zich te laten verjagen.
De beschuldigingen hielden aan en er werd een proces gestart tegen Mechteld. Nadat ze na martelingen nog steeds niet bekende dat ze een heks was, besloot de rechtbank tot het doen van de heksenproef. De verdachte werd daarbij in het water gegooid. Wie zonk was geen heks, wie bleef drijven wel. Heksen wogen immers niets want anders konden ze niet vliegen. Mechteld bleef drijven tijdens deze proef in het plaatsje Azewijn. Ze werd daarom tot heks verklaard en veroordeeld tot de brandstapel.
Op 25 juli 1605 werd zij als heks verbrand. Hoewel Mechteld waarschijnlijk geen heks was, is er toch voor gekozen om haar af te beelden als klassieke heks met bezem en punthoed.

Kijk ook eens naar deze sites...

: Meer over Mechteld in Wikipedia
: Factsheet over Vlaamse heksenvervolging met veel achtergronden (PDF, tijdelijk niet bereikbaar)
: Verslag van een hekserijproces uit 1592

: Heksenwaag
Een groot deel van de binnenstad van Oudewater is beschermd stadsgezicht. Daar middenin ligt het museum de Heksenwaag. Op de bovenverdieping van het museum kunnen bezoekers een expositie over 300 jaar heksenvervolging zien maar natuurlijk ook zichzelf laten wegen.

gepubliceerd op 18-06-2013 | onderwerp: heksen en hekserij


 

Leestips

Op vakantie? Kijk ook eens naar de boekentips voor nog meer geschiedenis.

(Adverentie)

Meer geschiedenis? Kijk ook eens naar dit boek bij bol.com:

Een bloedstollend verhaal over muiterij, waanzin en een strijd op leven en dood

Tip:

Meer weten over een onderwerp?
Zoek dan eens in de database via de zoekpagina, of blader door het alfabet onder A tot Z.