Midwintergebruiken

Midwintergebruiken

Op de kortste dag van het jaar wordt door velen op het Noordelijk halfrond stilgestaan bij het terugkeren van de zon. Dit midwinterfeest (of Joel) wordt op verschillende plaatsen op een speciale manier gevierd.

Het meest bekend is waarschijnlijk het Midwinterhoorn blazen in Twente. Maar ook Noord-Holland kende een traditie waarbij de Duivekater een rol speelde.
Lees via de link(s) hieronder meer over deze tradities in Nederland.

Kijk ook eens naar deze sites...

: Midwinterhoorn
In het oosten van Nederland wordt een traditie in ere gehouden waarvan de herkomst niet geheel duidelijk is. Is het Midwinterhoorn-blazen een oude Germaanse gewoonte of een negentiende eeuwse uitvinding?

: Midwinterfeesten
De kortste dag van het jaar, 21 december, is in veel culturen een feestdag waarin de terugkomst van de zon wordt gevierd. Dit artikel legt meer uit over dit feest, dat ook wel Joel of Yule wordt genoemd.

: Duivekater of Duivelskater
Een duivekater is een speciaal soort brood dat in delen van Noord-Holland werd gegeten rond Kerst, Pasen en Pinksteren. Waar komt die rare naam vandaan? Op deze site staat nog veel meer historische informatie over brood en andere midwinter-recepten.

gepubliceerd op 16-12-2011 | onderwerp: midwinter


 

Agenda

Kijk voor tentoonstellingen bij jou in de buurt ook eens in de agenda.

Tip:

Meer weten over een onderwerp?
Zoek dan eens in de database via de zoekpagina, of blader door het alfabet onder A tot Z.