Pasen en chocola

Pasen en chocola

Zo rond de Pasen liggen de winkels weer lekker vol met allerlei Paas-tractaties van chocola: paashazen, paaskippen en vooral heel veel eieren. Nederland kent een vrij lange traditie van chocola maken die begon rond 1700.

Toen de chocola nog maar net bekend was in Europa, was het nog niet geschikt om in vaste vorm te eten. Het was vet en bitter en werd opgelost in warm water of melk om zo een drinkbare chocola te maken.
In 1828 deed Samuel van Houten een uitvinding die het leven van de chocola-liefhebber een stuk gemakkelijker maakte. Hij vond een methode uit om een groot deel van het vet uit de chocola te halen, die daardoor veel lichter verteerbaar werd. Bovendien lukte het hem om de cacao te bewerken tot een poeder waardoor de chocola op veel meer manieren kon worden toegepast dan alleen het drankje. De chocoladereep was een van die nieuwe toepassingen die gelukkig nog steeds verkrijgbaar is. Zo ontstond een nieuwe traditie rond Pasen: het paasei van chocola.

Foto http://www.ardelis.info/

Kijk ook eens naar deze sites...

: Meer over de geschiedenis van chocola is te vinden op de site van de Universiteit van Wageningen
: In Wikipedia is veel choco-informatie te vinden
: Geen geschiedenis maar wel leuk, uitleg over het gieten van holle paasfiguren

: Gemeentemuseum Weesp
Sinds 2004 heeft het Gemeentemuseum Weesp de collectie Weesper porselein uit het Rijksmuseum in bruikleen. Deze is te zien naast (onder andere) archeologische vondsten, voorwerpen met betrekking tot de chocoladefabriek van Van Houten, en materiaal van andere Weesper bedrijven.

: Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij
In het museum kunt u zien en ruiken hoe de bakkers vroeger hun waren maakten en aan de man brachten. Het oude bakkersvak wordt gedemonstreerd en er wordt regelmatig met marsepein en chocola gewerkt.

: De geschiedenis van de chocoladeletter
Leuk artikel over de herkomst en geschiedenis van de chocoladeletter. Ook de verpakkingen van de letters krijgen ruime aandacht.

gepubliceerd op 25-03-2008 | onderwerp: chocolade