De planten volgens Linnaeus

De planten volgens Linnaeus

Op een aantal plaatsen in Nederland zijn sporen te vinden van Linnaeus, een Zweeds plantkundige. Linnaeus promoveerde in 1735 aan de Universiteit van Harderwijk op het proefschrift Systema Naturae waarin hij een heel nieuw systeem voor de indeling van planten, dieren en mineralen presenteerde. Het onderzoek naar de natuur kreeg hierdoor een enorme impuls.

De indeling voor het plantenrijk waar Linnaeus faam mee maakte was gebaseerd op de manier waarop planten en dieren zich voortplanten. Zo vormden planten met een bepaalde hoeveelheid meeldraden in Linnaeus' systeem één groep planten met dezelfde familienaam. Een onderzoeker kon nu een voor hem onbekende plant voortaan thuisbrengen door simpelweg de meeldraden te tellen.
Met de hulp van Linneaus' naamgevings-systeem konden onderzoekers nu bovendien gemakkelijker informatie uitwisselen, omdat iedereen dezelfde namen ging gebruiken voor planten en dieren.
Hoewel het systeem van Linnaeus inmiddels al weer een paar keer bijgesteld en verbeterd is, is het nog steeds de basis van de huidige plantenindeling. Wanneer een nieuwe plant wordt ontdekt, krijgt deze meestal eerst een naam volgens de Linnaeus-indeling.

Kijk ook eens naar deze sites...

: Kempenkmuseum De Acht Zaligheden
Dit streekmuseum laat het agrarische leven zien van ca. 1850 tot ca. 1950 zoals dat werd geleefd in de Brabantse streek De Kempen, en dan vooral op dat gedeelte dat 'De Acht Zaligheden' genoemd wordt.

: Museum Betje Wolff
Op de zolder van Museum Betje Wolff is het studeer- en boekenkamertje van Betje te zien. De bibliotheek bevat bijna alle uitgaven van het werk van Betje Wolff en haar levensvriendin Aagje Deken, en veel werken die ooit tot de boekenschat van Betje behoorden. Het museum brengt daarnaast drie eeuwen wooncultuur van Beemster en omgeving tot leven en heeft een 18de eeuwse pastorietuin.

: Museum de Koperen Knop
Het museum is gevestigd in een 17e eeuwse boerderij van het hallehuistype. Het bestaat uit een voormalige boerenhofstee met erf, tuin en enkele bijgebouwen.

: Museum Beeckestijn
Landgoed Beeckestijn bezit een tuin waarin twee oude tuinstijlen naast elkaar bewaard zijn gebleven. Rondom het 18de-eeuwse huis liggen de formele tuinen, daarachter ligt het 19de-eeuwse landschapspark. De tuinen zijn versierd met waterpartijen, tuinbeelden, een ijskelder en een tuinmanswoning in de vorm van een gotische kapel.

: Nederlands Openluchtmuseum
Het Nederlands Openluchtmuseum is een nationaal museum over de cultuur van het dagelijks leven van gewone mensen. Het meest bijzondere van dit museum is dat het een levend museum is. In de originele gebouwen uit alle regio's van het land wordt nog steeds gewerkt en de geschiedenis van het gebouw verteld. Ook zijn er tuinen uit bijvoorbeeld de middeleeuwen te zien.

: Westlands Museum voor Streek- en Tuinbouwhistorie
In het museum wordt de Westlandse geschiedenis behandeld van prehistorie tot heden. Extra aandacht gaat uit naar de ontwikkeling van de (glas)tuinbouw. Bij het museum bevindt zich een historische tuin, waarin op ouderwetse wijze producten gekweekt die vroeger veel voorkwamen in het Westland, zoals de tafeldruif, perziken, pruimen en asperges.

: Botanische Tuin de Kruidhof
De Kruidhof is als botanische tuin van Friesland vooral bekend geworden door de uitgestrekte Geneeskruidentuin. Ook de andere zestien kleurige en fleurige tuinen zijn een ware ontdekkingsreis die o.a. leidt langs oude cultuurgewassen, oude fruitrassen, een geurende keukenkruidentuin en een levendige vlindertuin.

: Botanische Tuinen Universiteit Utrecht
De Utrechtse Botanische Tuinen zijn onderdeel van de Universiteit Utrecht en te vinden op twee locaties: Fort Hoofddijk in Utrecht en het Von Gimborn Arboretum in Doorn. Op en rondom het 19e-eeuwse Fort Hoofddijk vindt je de Rotstuin, de Systeemtuin, de (sub)tropische collecties, de Thematuin en De Vlinderhof. In het Von Gimborn Arboretum staan bomen en struiken centraal.

: Kasteel Amerongen
Kasteel Amerongen is in zijn bestaan meerdere keren verwoest. Het huidige gebouw werd neergezet door Margaretha Turnor en haar man Godard Adriaan van Reede. Na vele wisselingen van eigenaar is het nu van een stichting die zorgdraagt voor de restauratie van het kasteel. De tuinen rond het kasteel zijn ook open en een bezoek waard.

: Kasteel Groeneveld
Kasteel Groeneveld is een groot landhuis uit de 18e eeuwse stijlperiode van de Rococo. Het landschapspark is aangelegd in de Engelse landschapsstijl en geldt nu als het gaafste voorbeeld van die stijl in Nederland met behoud van een aantal karakteristieke eigenschappen uit de Barok. In Kasteel Groeneveld worden tentoonstellingen verzorgd op het gebied van natuur en landschap.

: Slot Zeist
Slot Zeist is niet te bezichtigen maar heeft wel een culturele vleugel met expositieruimten. In de zomermaanden is het bovendien goed toeven op het terras met uitzicht over de Engelse tuin.

: Hortus Haren
Vlak onder Groningen in Haren vindt u de grootste botanische tuin van Nederland: de Hortus Haren. Op een oppervlakte van ca. 20 hectare groeien en bloeien planten uit alle streken van Nederland en de rest van de wereld. Er is een Chinese tuin, wilde plantentuin, een pinetum (naaldbomenbos) en een arboretum (loofbomenverzameling). Daarnaast zijn er landentuinen en nog veel andere tuinen.

: De tuinen van Mien Ruys
Vijfentwintigduizend vierkante meter wandelterrein met 25 schitterend aangelegde tuinen vormen De tuinen van Mien Ruys. Een aantal van deze tuinen zijn monument. Mien Ruys was een van de invloedrijkste tuinontwerpers van Nederland.

: Landgoed Twickel
Binnen het landgoed is het mogelijk de tuinen, het park en de moestuin te bezoeken en verder zijn er op het landgoed verschillende bezienswaardigheden, waaronder de houtzaagmolen, de Noordmolen, de Oelermolen en de museumboerderij de Wendezoele. Omdat het huis nog steeds bewoond wordt is dit niet te bezichtigen.

: Oudheidkamer Middendorpshuis Den Ham
Den Ham en Vroomshoop vormden tot 2001 de Gemeente Den Ham. Het zijn twee dorpen met een heel verschillende geschiedenis en daardoor een geheel verschillend karakter. Deze verschillen worden verklaard in het Middendorpshuis. Ook is er rondom het huis een kruidentuin aangelegd die bekeken kan worden.

: Kasteeltuin Culemborg
Zoals de naam al doet vermoeden had Culemborg ooit een kasteel. De resten daarvan zijn opgegraven en te zien in park de Kasteeltuin, een archeologisch monument.

: De Historische Groentehof
De Historische Groentehof wordt beheerd door de Stichting Vergeten Groenten en heeft als doel om de rijkdom aan historische, bijzondere en zeldzame groenten aan iedereen te laten zien. De Historische Groentehof bevat authentieke (bijna) verdwenen groenten. De tuin bevat circa 300 rassen. Daarnaast is er ook een kruidentuin met circa 50 soorten kruiden.

: Huis Bingerden
Bingerden is een van de oudste bewaard gebleven buitenplaatsen van ons land en onder de hoede van de zelfde familie sinds 1660. Het achttiende eeuwse engelse landschaps park, de tuinen en de moestuin hebben internationale bekendheid gekregen.

: Hortus Botanicus Leiden
Voor onderzoek naar planten had elke Universiteit vroeger een hortus (plantentuin). Het oudste deel van de Hortus van Leiden is aangelegd in 1594. Daarin staat ook een kas: de Wintertuin. De Clusiustuin geeft een indruk van de Hortus rond 1600. In die tijd ontstonden banden tussen Nederland en Azië wat goed te zien is in de Japanse tuin. De parel van de Hortus, de Victoria Amazonica, is te bewonderen in de Victoriakas.

: Hortus Botanicus Amsterdam
De Hortus Botanicus Amsterdam heeft een collectie planten van ruim 4.000 soorten. Oorspronkelijk was de Hortus een medicinale kruidentuin, opgericht in 1638, waar artsen en apothekers onderzoek deden. Dankzij de VOC breidde de Hortus zich in de 17e en 18e eeuw snel uit. Enkele 'kroonjuwelen' van de Hortus stammen uit deze periode, zoals de 300 jaar oude Oostkaapse broodboom.

: Hortus Bulborum
Een Hortus Bulborum is een tuin met louter bloembollen. Ruim 2500 verschillende soorten tulpen, narcissen, hyacinten en andere vaak historische voorjaarsbollen bloeien in deze tuin. Er worden oude bolgewassen voor het nageslacht bewaard, die commercieel nauwelijks meer interessant zijn.

: Pinetum Blijdenstein
Pinetum is een wat vreemde naam voor een verzameling naaldbomen. Deze verzameling in Hilversum maakte vroeger deel uit van de Hortus van Amsterdam. Het Pinetum heeft een gigantische collectie naaldbomen, coniferen en rhododendrons waarvan sommige exemplaren bijna uitgestorven zijn. Ze zijn te zien in een tuin in engelse landschapsstijl.

: Historische tuin De Warmoes Lent en omstreken
Deze historische tuin toont het leven en werken in de tuinbouw in Lent rond 1930. Groente-, fruit- en plantenrassen worden op traditionele wijze geteeld. Er zijn gebruiksvoorwerpen, gereedschappen en er is een winkeltje met seizoensgebonden assortiment. Tevens zijn er archeologische vondsten uit de streek te zien.

: Tuin Hof van Wouw
Bij het Haagse Hofje van Wouw is een zeventiende eeuwse tuin gereconstrueerd die u kunt bezoeken. Naast verschillende vruchtbomen is de grootste attractie van de tuin een collectie van ruim twintig verschillende soorten citrusbomen, een zogenaamd 'Aurantium'.

: Tuin Het Amstelhof
Op een kaart uit 1681 is al een tuinontwerp voor dit stukje Amsterdam te vinden. Maar de tuin die nu te zien is lang niet zo oud, deze werd in 1979 ontworpen door Mien Ruys. Zij nam in haar nieuwe ontwerp wel verwijzingen naar de oude situatie op.

: Park Voorstonden
De tuin van dit landgoed is door enkele van de beroemdste tuinontwerpers van Nederland onder handen genomen: J.D. Zocher en L. Springer. Er is een wandelroute of een fietsroute om alles te bekijken...

: Museumtuin Natuurhistorisch museum De Peel
In deze tuin is veel te zien: onder andere een kruidentuin, een rotstuin en een recyclingtuin. Aan de hand van deze verschillende tuinen is te zien hoe de mens in de loop van de tijd ruimte voor planten en dieren in zijn tuin heeft gemaakt en bepaalde planten heeft gebruikt.

: Historische kas Beetsterzwaag
In de 'overtuin' van het adellijke Lycklamahuus in Beetsterzwaag ligt dit oude kassencomplex. Tuinmannen in dienst van de adel kweekten hier in het verleden - voor die tijd - exotische bloemen en vruchten. Nu zijn deze kassen voor iedereen toegankelijk.

: Archeologisch Museum Aardenburg
Dit museum toont een aantal belangwekkende vondsten, waaronder een compleet hurkgraf van een Germaanse krijger uit het jaar 275. Het museum is gevestigd in een 17e eeuwse patriciërswoning waarvan ook de heemtuin, met bijzondere planten en de restanten van een Gallo-Romeins tempeltje, te zien zijn.

: Poldermuseum Het Grootslag Andijk
Dit museum heeft twee verschillende collecties: een over 5000 jaar leven en werken in de polder 'Het Grootslag' en een over het Nederlandse tuinzaadvak (voorheen Museum Saet en Cruyt). Het leven en werken in de polder wordt mede bepaald door de inrichting van het landschap. Deze wisselwerking is goed te zien in dit poldermuseum.

gepubliceerd op 10-05-2008 | onderwerp: tuinen, historische (kruiden)tuinen


 

Agenda

Kijk voor tentoonstellingen bij jou in de buurt ook eens in de agenda.

(Adverentie)

Meer geschiedenis? Kijk ook eens naar dit boek bij bol.com:

Een bloedstollend verhaal over muiterij, waanzin en een strijd op leven en dood

Tip:

Meer weten over een onderwerp?
Zoek dan eens in de database via de zoekpagina, of blader door het alfabet onder A tot Z.