Hij is al weer aangekomen in Nederland: Sinterklaas.
Al eeuwen lang wordt zijn feest gevierd in Nederland. Maar waarom eigenlijk? En waar komen gebruiken als de chocoladeletter en de kadootjes vandaan?
Het feest van Sint-Nicolaas was oorspronkelijk een katholiek feest. De verering van Nicolaas gaat terug tot in de Middeleeuwen. Hij werd toen vooral vereerd als beschermheilige van onder andere zeelieden, kooplieden, ongehuwde meisjes en kinderen. Op zijn sterfdag 6 december en de avond daaraan voorafgaand kreeg de heilige speciale aandacht.
De vorm die het feest van Sinterklaas nu heeft, een kinderfeest met kadootjes en snoepgoed, bestaat nog niet zo lang. Pas vanaf ongeveer 1850 werd het voorheen katholieke feest door mensen van alle religies op dezelfde manier gevierd. Toch zijn er in de eeuwen daarvoor al op verschillende plaatsen vieringen te zien die lijken op het hedendaagse Sinterklaas. Het uitdelen van geschenken bijvoorbeeld, of het zich verkleden als de bisschop zijn al eeuwen eerder te zien in Frankrijk en ook Nederland (zie de links hieronder).
Per streek waren er lang verschillen in de viering van Sinterklaas te zien, en dat is soms nog steeds zo. Op de Wadden wordt Sinterklaas bijvoorbeeld anders gevierd dan in de rest van Nederland.
Kijk ook eens naar deze sites...
: Geschiedenis van het Sinterklaasfeest: De geschiedenis van de chocoladeletter
Leuk artikel over de herkomst en geschiedenis van de chocoladeletter. Ook de verpakkingen van de letters krijgen ruime aandacht.
: Sint Nicolaasgenootschap Nederland
Het erfgoed van Sinterklaas verdient een centraal punt. De site van het Sint Nicolaasgenootschap lijkt dat te zijn. Allerlei informatie over Sinterklaas, de intochten en natuurlijk de geschiedenis zijn te vinden via deze site. Ook de geschiedenis van Zwarte Piet krijgt de aandacht.
: Museum In de zevende hemel
Een klein museum vol curiosa en folklore rond Kerst, Sinterklaas, Oranje Huis, Pasen en oud speelgoed. Er zijn regelmatig wissel-exposities naast de vaste collectie.
: Feesten
Deze databank van het Meertens Instituut geeft uitleg over de verschillende feesten die vanouds in Nederland worden gevierd. Wat zijn de tradities en waarom vallen ze op een bepaalde datum? De site legt het uit.
: Sinterklaasmuziek uit de zestiende eeuw
Het Sinterklaasfeest kent een lange traditie. Al in de zestiende en de zeventiende eeuw werd hij bezongen in liedjes. Hele andere liedjes dan we tegenwoordig kennen. Musicoloog Simon Groot zocht deze liedjes op en zette ze met het Hemony Ensemble op de plaat. Kijk op de bestelpagina op de Hemony-website voor meer informatie.
: Sinterklaasmuseum Zwolle
Een heel klein museum is het Sinterklaasmuseum in Zwolle. Maak daarom een afspraak om het te bezoeken. Geen zin in? De website heeft ook veel informatie over Sinterklaas.
gepubliceerd op 29-11-2009 | onderwerp: Sinterklaas
Kijk voor tentoonstellingen bij jou in de buurt ook eens in de agenda.
: De Drentse tak van de familie Ubbena
: Alexandrine Tinne, avontuurlijk fotografe
: Het gevaar van onweer en wat er tegen te doen
: Het getijdeboekje van Lucia Heerma
: De geschiedenis van het Pietenpak
Meer weten over een onderwerp?
Zoek dan eens in de database via de zoekpagina, of blader door het alfabet onder A tot Z.