Verdronken dorpen en polders

Verdronken dorpen en polders

De regering worstelt met de vraag of in Zeeland de Hedwigepolder wel of niet onder water gezet moet worden. De strijd tegen de zee speelt een grote rol in de Zeeuwse geschiedenis. Het teruggeven van land aan de zee maakt daar ook deel van uit. Zo blijkt uit het boek Orisant.

Auteur Paul de Schipper schreef dit boek over Orisant, een klein eiland in de Oosterschelde dat van 1602 tot 1639 bestond. De worsteling van de bewoners met stormschade, hoog tij en verzakkende dijken komt in zijn boek tot leven. Na 37 jaar gaven de weinige bewoners de strijd op: ze lieten het eiland weer aan de zee. Het boek Orisant is soms nog tweedehands verkrijgbaar via bol.com.
In Zeeland is in 2009 een monument geplaatst voor alle verdronken dorpen en de bewoners die hun strijd tegen het water eveneens hebben moeten opgeven. O de website over het monument vindt je ook meer informatie over andere dorpen die in zee zijn verdwenen.

Kijk ook eens naar deze sites...

: Meer over het monument en de verdronken geschiedenis van Zeeland
: Deze website geeft een uitgebreide lijst van verdronken dorpen in heel Nederland
: In 1509 zorgde de Cosmas- en Damianusvloed dat meer dan 30 dorpen in het Nederlandse en Duitse R(h)eiderland verdwenen. Lees er meer over in dit artikel.

: Het verdwenen dorp West-Vlieland
Op Vlieland ligt één dorp: Oost-Vlieland. In vroeger tijden heeft er nog een tweede dorp bestaan. Dat dorp, West-Vlieland, is echter geheel door de zee verzwolgen. Het dorp lag een eind ten noordwesten van de westpunt van de Vliehors. Deze site vertelt meer.

: Verdronken dorpen langs de Dollard
Langs de noordkust van ons land verdwenen regelmatig dorpen in de zee. Deze site geeft een goed overzicht van verdwenen dorpen langs de Dollard.

: Orisant
Het eiland Orisant bestaat niet meer. Alleen in oude archieven vind je nog fragmenten tekst over de gebeurtenissen aldaar en het lot van het eiland. Losse namen, aantekeningen, rekeningen. Mensen van Orisant, opgedoken uit de nooit bezochte diepten van onze geschiedenis. Deze site vertelt het verhaal van dit eiland.

gepubliceerd op 08-03-2012 | onderwerp: verdronken dorpen


 

Agenda

Kijk voor tentoonstellingen bij jou in de buurt ook eens in de agenda.

(Adverentie)

Meer geschiedenis? Kijk ook eens naar dit boek bij bol.com:

Tip:

Meer weten over een onderwerp?
Zoek dan eens in de database via de zoekpagina, of blader door het alfabet onder A tot Z.