Het verhaal van Bontekoe

Het verhaal van Bontekoe

In 1646 verscheen een reisverhaal dat in 2007, in een iets andere vorm, verfilmd werd: De Scheepsjongens van Bontekoe. Deze film is gebaseerd op het kinderboek van Johan Fabricius, die op zijn beurt zijn verhaal baseerde op het reisjournaal van Willem Bontekoe uit 1646. Waarom sprak dit verhaal zo tot de verbeelding?

Het verhaal van Bontekoe is na zijn eerste verschijning minstens twintig keer uitgegeven. Het is een verhaal vol drama dat zich afspeelt in 1619.
Aan boord van het schip van Bontekoe heerste honger en dorst omdat het niet gelukt was om tijdig een nieuwe voorraad water en voedsel in te slaan. Toen eindelijk de eindbestemming Batavia vlakbij was, vatte het schip vlam doordat er een stukje kaarsenpit in de brandewijn was gevallen. De brand bereikte de voorraad buskruit en het schip explodeerde.
Met zeventig bemanningsleden wist schipper Bontekoe zich te redden in een sloep, waarin ze dagenlang ronddobberden. De bemanning was ten einde raad en overwoog al om de scheepsjongens dan maar op te eten... We vertellen niet hoe het afloopt, maar wel dat Bontekoe heelhuids in Indië is aangekomen.
Ondanks deze barre ervaringen maakte Bontekoe nog een reis, van 1622 tot 1624, naar China. Van die reis is een veel minder spannend verslag bewaard gebleven, helaas niet van de hand van Bontekoe zelf.
Nadat Bontekoe in 1625 weer terug was gekeerd naar Hoorn vertelde hij zijn verhaal aan boekverkoper Jan Deutel, die het verhaal opschreef en daarmee een bestseller in handen kreeg. Het verhaal is na bijna vierhonderd jaar nog steeds spannend.

Kijk ook eens naar deze sites...

: Het boek van Fabricius is in zijn geheel op internet te lezen
: Het reisjounaal van de echte Bontekoe in een moderne bewerking
: Biografie van Bontekoe

: Abel Tasman Kabinet
Het Abel Tasman Kabinet is in de eerste plaats een informatiebron over de zeevaarder Abel Janszoon Tasman (1603-1659), geboren in het kleine Groninger dorp Lutjegast. Daarnaast is er aandacht voor de werkgever van Abel Tasman, de Verenigde Oostindische Compagnie (de VOC).

: VOC Retourschip Batavia
Niet alleen de historische reconstructie van het VOC Retourschip Batavia is hier te zien maar ook de geschiedenis van de scheepsbouw.

: Westfries Museum
Het Westfries Museum is een museum met een zeer gevarieerde collectie. In 25 zalen en kamers zijn voorwerpen te zien op het gebied van de geschiedenis van de stad Hoorn, de kunstnijverheid, de schutterij, de Verenigde Oostindische Compagnie, de handel en archeologie. Daarnaast kregen tal van voorwerpen met betrekking tot de cultuur en de geschiedenis van Hoorn en West-Friesland een plaats in dit gebouw.

: Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum toont verleden, heden en toekomst van het Zuiderzee- en IJsselmeergebied. Het museum bestaat uit een museum voor tentoonstellingen en een openluchtmuseum dat is opgebouwd als dorp. In het museum geeft de Peperzolder weer hoe een VOC pakhuis functioneerde. Verder vindt u hier de grootste botencollectie van Nederland en kunt u 700 jaar Zuiderzeegeschiedenis bewonderen.

: Maritiem Portal
Deze website is een geweldig startpunt voor wie meer wil weten over maritieme geschiedenis. Informatie over en van zowel musea als archieven is hier te vinden, evenals een agenda en nieuws over nieuwe publicaties en onderzoeken.

: Stadsmuseum Harderwijk
De collecties van dit museum zijn gegroeid rond de thema's Archeologie, Stadsgeschiedenis, Gelderse Academie (de Universiteit van Harderwijk), de Gelderse Munt, het Koloniaal Werfdepot, een Belgisch Interneringskamp, de Zuiderzeevisserij en Klederdrachten.

: Hortus Botanicus Amsterdam
De Hortus Botanicus Amsterdam heeft een collectie planten van ruim 4.000 soorten. Oorspronkelijk was de Hortus een medicinale kruidentuin, opgericht in 1638, waar artsen en apothekers onderzoek deden. Dankzij de VOC breidde de Hortus zich in de 17e en 18e eeuw snel uit. Enkele 'kroonjuwelen' van de Hortus stammen uit deze periode, zoals de 300 jaar oude Oostkaapse broodboom.

: Oudheidkamer Den Burg (Texel)
De oudheidkamer van Den Burg is gevestigd in een gasthuis uit 1599. In het gebouw zijn onder andere prenten, voorwerpen en klederdrachten te zien die de geschiedenis van het leven op het eiland Texel vertellen. Ook is er aandacht voor de VOC en Michiel de Ruyter. Daarnaast is er de kleinste openbare kruidentuin van Nederland.

: Atlas of mutual heritage
Op deze website kun je zoeken in een verzameling van meer dan 5000 afbeeldingen en kaarten van plaatsen die gerelateerd zijn aan de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC). Tegelijkertijd biedt deze website een totaaloverzicht van plaatsen waar de VOC of WIC gevestigd is geweest. Er is ook een uitgebreide literatuurlijst.

: Museum Kaap Skil
De tentoonstellingen bij Kaap Skil gaan over het leven met, bij en op de zee. Onderwatervondsten van duikers, de grootste maritieme maquette ter wereld, jutterij, scheepvaart, Texel in de VOC-tijd. Een ontdekkingstocht langs de maritieme geschiedenis van Texel.

: De VOCsite
Deze waardevolle site bevat gegevens over bijna 2000 schepen die voor de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) hebben gevaren. Ook over de VOC en de bestuurders daarvan is veel informatie te vinden.

: Digitaal dossier VOC in Zeeland
Binnen de VOC had de kamer van Zeeland veel macht. Deze PDF geeft veel informatie over dit onderdeel van de roemruchte handelsmaatschappij.

: Deshima: brug tussen twee beschavingen
Een uitgebreid artikel over de geschiedenis van het eiland Deshima bij Nagasaki is te vinden op deze site. Ook zijn er veel gegevens over andere handelsposten en de hoofden van de post in Deshima te vinden.

: Opvarenden van de VOC
Via deze website zijn gegevens te vinden van de opvarenden die ooit aan boord van een VOC-schip de wereldzeeën zijn overgestoken. Handige bron voor wie emigranten of zeelieden in zijn stamboom wil kunnen thuisbrengen.

gepubliceerd op 28-10-2007 | onderwerp: Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) en West Indische Compagnie (WIC)


 

Agenda

Kijk voor tentoonstellingen bij jou in de buurt ook eens in de agenda.

(Adverentie)

Meer geschiedenis? Kijk ook eens naar dit boek bij bol.com:

Een bloedstollend verhaal over muiterij, waanzin en een strijd op leven en dood

Tip:

Meer weten over een onderwerp?
Zoek dan eens in de database via de zoekpagina, of blader door het alfabet onder A tot Z.