Woordenboek van Nederlandse dialecten

Woordenboek van Nederlandse dialecten

Is het nou 'Guus kom naar huus', 'Guus kom naar hoes', of 'Guus kom naar huis'? Dat verschilt nogal per regio van Nederland. Er is nu een plek om dit op te zoeken: de elektronische Woordenbank van de Nederlandse Dialecten (eWND).

Het doel van de eWND is om zoveel mogelijk dialectwoordenboeken beschikbaar en doorzoekbaar te maken, zodat taalkundigen en taalliefhebbers alle belangrijke Nederlandse dialectwoordenboeken op een centraal punt kunnen raadplegen. Via de eWND kan je het taalgebruik uit verschillende regio's met elkaar vergelijken. Doordat de eWND zowel oude als jonge dialectwoordenboeken bevat komen ook veranderingen aan het licht die dialecten in de loop van de tijd hebben doorgemaakt.

Kijk ook eens naar deze sites...

: De site van het eWND

: Cultuurhistorisch streek- en handkarrenmuseum De Wemme
Naast de geschiedenis van de streek (in de Oudheidkamer van Zuidwolde) heeft dit museum een collectie van handkarren en huisvest het ook Stichting Het Drentse Boek en een tingieterij.

: Sprekende kaart van Nederland
Het Meertens Instituut heeft veel geluidsopnamen van dialectsprekers in haar archief. Via deze overzichtskaart zijn er een aantal toegankelijk gemaakt. Zo is te horen hoe verschillend er vroeger in Nederland werd gesproken.

gepubliceerd op 29-06-2015 | onderwerp: dialecten


 

Agenda

Kijk voor tentoonstellingen bij jou in de buurt ook eens in de agenda.

(Adverentie)

Meer geschiedenis? Kijk ook eens naar dit boek bij bol.com:

Een bloedstollend verhaal over muiterij, waanzin en een strijd op leven en dood

Tip:

Meer weten over een onderwerp?
Zoek dan eens in de database via de zoekpagina, of blader door het alfabet onder A tot Z.