De geschiedenis van aardewerk

Klik op de titels van onderstaande items voor meer informatie over de geschiedenis van aardewerk.

Gevonden artikel(en): 0

Gevonden link(s): 10
: Purmerends Museum
Het Purmerends Museum heeft de grootste openbare collectie Purmerends Jugendstil Aardewerk (1895-1907), een presentatie over graficus Jac. Jongert, architecten J.J.P. Oud en Mart Stam, als-mede de geschiedenis van 'de marktstad' tussen de polders Beemster, Wormer en Purmer.
Museum | Purmerend
: Stedelijk Museum Het Prinsenhof
Het Prinsenhof is van oorsprong een deel van een klooster, later woonhuis van Willem van Oranje (waar hij werd vermoord door Balthasar Gerards) en nu een museum. De plek om deze geschiedenis te laten zien dus. Daarnaast krijgen onder andere de stadgeschiedenis van Delft, Delfts blauw aardewerk en van het bedrijf Calvé er de aandacht.
Museum | Delft
: Keramisch Museum Goedewaagen
Dit museum toont gedecoreerd, Nederlands industrieel aardewerk vanaf 1873. Producten van verdwenen fabrieken zoals van de Goudse grofaardewerk-fabriek De Star, de Amsterdamse plateel- en tegelbakkerij De Distel, of de Koninklijke Plateelbakkerij Zuid-Holland en Plateelfabriek Flora uit Gouda.
Museum | Nieuw Buinen
: Stadsmuseum Steenwijk
Dit museum toont een uitgebreide collectie voorwerpen die met de geschiedenis van de vestingstad Steenwijk te maken hebben. Porselein, aardewerk en zilver behoren tot de vaste opstelling. In de Steenwijkkamer is er van alles te vinden over de geschiedenis van Steenwijk vanaf de prehistorie.
Museum | Steenwijk
: Museum Kennemerland
Streekmuseum Kennemerland laat in de eerste plaats natuurlijk de geschiedenis van deze streek zien. De vaste collectie bestaat daarnaast uit een groot aantal deelverzamelingen, waarvan Velser aardewerk en Kinheim-tapijten de grootste zijn. Andere deelcollecties zijn: kinderspeelgoed, ijspret, gebruiksvoorwerpen, rederijkers blazoenen, gereedschappen, industrie, en huishoudelijke hulpmiddelen.
Museum | Beverwijk
: De Delftse Pauw
De Delftse Pauw is een bedrijf dat historisch aardewerk maakt: majolica en ander Delfts aardewerk. De fabriek is nog steeds in bedrijf en open voor rondleidingen.
Museum | Delft
: Museum Het Reghthuys
Veel voorwerpen in dit museum zijn opgebaggerd op diverse locaties langs de Giessen. Een grote verzameling voorwerpen, genaamd de Molenaarcollectie, is afkomstig van de plaats waar vroeger het kasteel De Giessenburg heeft gestaan. Een andere verzameling die in het museum te zien is, is de zogenaamde Hakkesteegtcollectie. Een grote verzameling oud aardewerk, die eveneens uit de Giessen is gehaald.
Museum | Giessenburg
: Collectie museum Lambert van Meerten
Na het sluiten van Museum Lambert van Meerten is de collectie van dit museum overgegaan naar Museum het Prinsenhof in Delft. De collectie bestond uit een historische collectie Delfts aardewerk, Hollandse tegels, Chinees porselein en zogenaamde 'bouwfragmenten'.
Museum | Delft
: Kasteel Duivenvoorde
Duivenvoorde is een bijzonder kasteel: het werd eeuwenlang nooit verkocht maar kreeg steeds door vererving een andere eigenaar. De collectie van het museum bestaat dan ook uit veel familiestukken. Op Duivenvoorde bevindt zich onder meer een unieke collectie familieportretten, zilver, een verzameling zeldzame boeken, Delfts aardewerk en een collectie Chinees, Japans en Europees porselein waaronder twee Loosdrechtse eetserviezen.
Museum | Voorschoten
: Oudheidkamer Lemster Fiifgea
In het museum wordt onder andere aandacht geschonken aan de verveningen in Lemsterland, de Zuiderzeevisserij en de binnenvisserij met de daarmee verbonden bedrijvigheid en het unieke Lemster kerfsnede- aardewerk. Tevens wordt er een grote collectie foto's van alle dorpen in Lemsterland geëxposeerd en zijn er wisselende tentoonstellingen van diverse aard.
Museum | Lemmer

Zoek je een geschiedenisboek?

Onder de knop boeken vind je supersnel de nieuwste titels.

Boektip

Meer geschiedenis? Kijk eens bij BOL.com naar dit boek:

Een bloedstollend verhaal over muiterij, waanzin en een strijd op leven en dood