De geschiedenis van grafcultuur

Klik op de titels van onderstaande items voor meer informatie over de geschiedenis van grafcultuur.

Gevonden artikel(en): 1

: Feesten voor de doden
Feesten voor de doden Aan het eind van oktober en begin van november worden Allerheiligen, Allerzielen, Samhain en Halloween 'gevierd'. Vier gedenkdagen die bedoeld zijn om de doden te gedenken of de start van een nieuw jaar te vieren. Deze gedenkdagen horen in heel verschillende religies thuis. Lees meer >>

Gevonden link(s): 5
: Digitaal Katholiek Erfgoedhuis
Deze website is een online tentoonstelling over Nederlands Katholiek Erfgoed. Iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van het Nederlands katholicisme in de negentiende en twintigste eeuw kan hier met vragen terecht.
Website
: Kenniscentrum immaterieel erfgoed
Immaterieel erfgoed gaat over de cultuur van het dagelijks leven vroeger en nu. Bij deze volkscultuur horen alledaagse dingen, gewoonten en gebruiken, tradities en rituelen, normen en waarden, roots en identiteit.
Website
: Medieval Memoria Online
De database achter deze website bevat beschrijvingen van objecten en teksten die een functie hadden in de dodengedachtenis in het gebied van het huidige Nederland. Beschrijvingen gaan over voorwerpen die gemaakt zijn voor 1580. Het gaat om grafmonumenten en grafzerken, memorievoorstellingen, mMemorieregisters (administratieve en liturgische bronnen) en verhalende bronnen die een rol speelden binnen de dodengedachtenis.
Website
: Museum voor grafcultuur Stein
Dit museum bezit veel voorwerpen uit de periode van de Bandkeramiekers die, evenals de vondsten uit andere tijdperken, in het museum worden tentoongesteld. De voorwerpen geven een goede indruk van de handvaardigheid van de bewoners uit de prehistorie van Stein. Vlakbij ligt ook de kasteelruïne van Stein. De website heeft ook een mooie pagina over archeologie.
Museum | Stein
: Feesten
Deze databank van het Meertens Instituut geeft uitleg over de verschillende feesten die vanouds in Nederland worden gevierd. Wat zijn de tradities en waarom vallen ze op een bepaalde datum? De site legt het uit.
databank

Zoek je een geschiedenisboek?

Onder de knop boeken vind je supersnel de nieuwste titels.