De geschiedenis van joods geloof en cultuur

Klik op de titels van onderstaande items voor meer informatie over de geschiedenis van joods geloof en cultuur.

Gevonden artikel(en): 0

Gevonden link(s): 8
: Joods Biografisch Woordenboek
Ongeveer 500 personen zijn beschreven in dit woordenboek, die allen leefden in de twintigste eeuw. De biografieën zijn goed doorzoekbaar, ook op geboorte- of sterfdatum. Het woordenboek is nog in bewerking en nog steeds groeiende.
Website
: Joods Historisch Museum
Het Joods Historisch Museum verzamelt objecten en kunstvoorwerpen die een relatie hebben met de religie, cultuur en geschiedenis van de joden in Nederland en haar voormalige koloniën. Via de site van het museum is een schat aan informatie te vinden, onder andere in de beeldbank.
Museum | Amsterdam
: De synagoge van Bourtange
De synagoge van Bourtange dateert uit 1842 en deed tot de tweede wereldoorlog dienst als gebedshuis. Alle Joodse inwoners van Bourtange werden tijdens de oorlog gedeporteerd. Slechts twee van hen keerden terug. Het gerestaureerde gebouw is nu ingericht als synagogaal museum. U vindt er ondermeer oude voorwerpen en foto's.
Museum | Bourtange
: Synagoge Kampen
De Gemeentelijke Expositieruimte van Kampen is gevestigd in de voormalige synagoge aan de IJsselkade. Deze werd in 1847 in opdracht van de Nederlands-Israelische gemeente van Kampen gebouwd door de stadsarchitect Nicolaas Plomp. Het gebouw diende bijna honderd jaar als bedehuis voor de Joodse gemeenschap van Kampen.
Museum | Kampen
: Historisch Amstelland
Aan de hand van oude kaarten, modellen, gebruiksvoorwerpen en foto's wordt de geschiedenis van de streek verteld. De nadruk ligt op de strijd tegen het water, maar ook op het winnen van turf uit datzelfde water. De geschiedenis van de Joodse begraafplaats, die tegenover het museum ligt, krijgt ook een toelichting.
Museum | Ouderkerk aan de Amstel
: Het Schoonhovens Edelambachtshuys
In de voormalige Synagoge is een grote particuliere collectie antiek zilver uit Schoonhoven van de Gouden Eeuw tot 1900 ondergebracht. De werkplaats van een zilversmid uit de 17e eeuw is te bezichtigen evenals een werkplaats van een hedendaagse smid. Heel bijzonder is de Mikwh, een traditioneel Joods bad, dat achter de synagoge is gevestigd.
Museum | Schoonhoven
: Museum Opsterland
Dit museum laat, zoals de naam al zegt, de geschiedenis van Opsterland zien. Onderwerpen die de streek een gezicht hebben gegeven zoals de vervening worden nader bekeken. Ook de geschiedenis van de bewoners, de arbeiders en ambachtslieden (zoals zilversmeden), krijgt de aandacht.
Museum | Gorredijk
: Sjoel Elburg
Sjoel Elburg is een verhalenmuseum over de geschiedenis van Joden in de mediene (de provincie). Verhalen over het (on)gewone dagelijks leven van twaalf Joodse families die vanaf 1700 in Elburg hebben gewoond.
Museum | Elburg

advertentie

Zoek je een geschiedenisboek?

Onder de knop boeken vind je supersnel de nieuwste titels.

: Gesponsorde links