De geschiedenis van kunstenaarskolonies

Klik op de titels van onderstaande items voor meer informatie over de geschiedenis van kunstenaarskolonies.

Gevonden artikel(en): 0

Gevonden link(s): 6
: Kunstenaarskolonie Plasmolen
Behalve de vissers van Zandvoort en de heide van Laren, trok ook de bosrijke omgeving van de Plasmolen in Noord-Limburg, rond 1900 kunstenaars aan. Gedurende de eerste helft van de eeuw schilderden tientallen van hen de omgeving en de bevolking. Voor velen was het verblijf in Plasmolen van korte duur, anderen raakten voorgoed geboeid.
Website | Plasmolen
: Opkomst van de Zeeuwse badplaatsen
Domburg heeft een geschiedenis als badplaats die teruggaat tot de eerste helft van de negentiende eeuw. Omdat een beroemde arts, dokter Mezger, er praktijk houdt trekt ook de adel naar Zeeland. In dit tijdschriftartikel wordt dit nader toegelicht en wordt ook gekeken naar de opkomst van Renesse en Vlissingen als badplaats.
Website | Domburg
: Museum Veere
Museum Veere laat uiteraard de geschiedenis van Veere zien in de Schotse Huizen aan de Kaai en het monumentale Stadhuis aan de Markt. Tot de collectie behoren onder meer de unieke 16e-eeuwse Stadhuisbeelden van Veere en de beroemde vergulde beker van Maximiliaan. De Schotse zolder vertelt het verhaal van de Schots-Veerse handelsrelaties. De oude Vierschaar laat zien hoe, lang geleden, recht werd gesproken. Ook is er aandacht voor Veere als kunstenaarskolonie en die kunst die dat voortbracht.
Museum | Veere
: Marie Tak van Poortvliet Museum
Het Marie Tak van Poortvliet Museum Domburg ontleent zijn naam aan de kunstverzamelaarster, antroposofe en landbouwpionierster Marie Tak van Poortvliet (1871-1936) die in het begin van de twintigste eeuw een villa in Domburg liet bouwen. Ze speelde een belangrijke rol in het ontstaan van de kunstenaarskolonie in Domburg.
Museum | Domburg
: De Schotse huizen
Achter twee karakteristieke gevels wacht u een ware ontdekkingstocht in heden en verleden voor het gehele gezin. Porselein, meubels, stijlkamers, steekdrachten en wisselexposities over de Veerse kunstkolonie maken dit museum bijzonder.
Museum | Veere
: Museum Het Sterkenhuis
Bergen is vooral bekend geworden als toeristenoord en kunstenaarsdorp. Dit museum heeft ook aandacht voor de andere inwoners van het dorp: de landbouwers, de hoge heren en de religieuzen. Daarnaast is er aandacht voor de Slag bij Bergen in 1799.
Museum | Bergen

advertentie

Zoek je een geschiedenisboek?

Onder de knop boeken vind je supersnel de nieuwste titels.

: Gesponsorde links