De geschiedenis van poolreizen

Klik op de titels van onderstaande items voor meer informatie over de geschiedenis van poolreizen.

Gevonden artikel(en): 1

: Nova Zembla
Nova Zembla De heroïsche pooltochten van Scott en Amundsen en expedities van de Brit Shackleton zijn wereldberoemd. Het afzien van de ontdekkingsreizigers in het krakende poolijs levert spannende verhalen en boeiende films op. We zouden bijna vergeten dat er driehonderd jaar voor Shackleton al een Nederlandse expeditie richting Noordpool vertrok... Lees meer >>

Gevonden link(s): 5
: De zoektocht naar de noordpassage
Lang heeft Nederland gezocht naar een vaarroute naar Indië die via de noordpool liep. Petrus Plancius, een dominee en cartograaf was er van overtuigd dat er een vaarweg moest zijn, recht over de noordpool. Dit artikel doet verslag van de pogingen deze vaarroute te vinden, onder andere door Willem Barentsz. In plaats van specerijen vond hij walvissen, die later door de Nederlanders op grote schaal werden bevist.
Website
: Vondsten van Spitsbergen
Op het eiland Spitsbergen was vanaf 1612 een Nederlands walvisstation gevestigd, Smeerenburg. Deze site toont vondsten die gedaan zijn op het eiland en die na 300 jaar nog in goede staat bleken te zijn.
Website
: Het Svalbardmuseum
In de zeventiende eeuw was op het eiland Spitsbergen een Nederlands walvisstation gevestigd, Smeerenburg. Het eiland, dat nu Svalbard heet, was kort daarvoor 'ontdekt' door Willem Barentsz. In het Svalbardmuseum is deze Nederlandse geschiedenis van het eiland te zien. De website van het museum geeft veel informatie in het engels (via het menu).
Website
: Museum 't Behouden Huys
In de stijlkamers in twee 17de eeuwse commandeurshuizen is de geschiedenis van Terschelling en zijn bewoners te vinden. Vele scheepsmodellen, schilderijen en navigatiemiddelen laten zien hoe Terschelling betrokken was bij de zeevaart, de visserij en in het bijzonder de walvisvaart. Speciale aandacht is er voor Willem Barentsz, maar ook voor het jutten en het scheepswrak van de Lutine.
Museum | West-Terschelling
: Expeditieschip Willem Barentsz
In Harlingen wordt het schip van Willem Barentsz herbouwd, zoveel mogelijk volgens de bouwmethode van eind 16e eeuw. Het ontwerp zal het oorspronkelijke schip zeer dicht benaderen, hoewel er geen bouwtekening is overgeleverd. De bodem van de IJsselmeerpolders en de Waddenzee gaf al prachtige voorbeelden prijs van schepen uit de 16de eeuw. De gegevens daarvan zijn vergeleken met schilderijen en prenten. Russische archeologen vonden bovendien een flink stuk van de bodem van Barentsz' schip bij Nova Zembla.
Museumschip | Harlingen

Zoek je een geschiedenisboek?

Onder de knop boeken vind je supersnel de nieuwste titels.