De geschiedenis van sterrenkunde

Klik op de titels van onderstaande items voor meer informatie over de geschiedenis van sterrenkunde.

Gevonden artikel(en): 0

Gevonden link(s): 5
: Gedigitaliseerde handschriften, kaarten en oude drukken
Op deze website vindt je de topstukken uit deze kaartencollecties van de Universiteit Utrecht. Je kunt de kaarten ingezoomd bekijken. Sommige van de collecties op de site zijn geannoteerd en voorzien van toelichtingen. Er zijn kaarten uit de 16e tot de 19e eeuw te zien. Ook bijzonder fraaie handschriften zoals het Utrechts Psalter en andere incunabelen bekijk je hier.
Website
: Museum Sterrenwacht Sonnenborgh
Museum Sterrenwacht Sonnenborgh is gevestigd in een 16e eeuws bastion. Bovenop dit bastion zijn in de 19e eeuw sterrenkoepels gebouwd om de sterren te bekijken. Dat kan nog steeds, onder andere met een speciale zonnetelescoop.
Museum | Utrecht
: Streekmuseum en Volkssterrenwacht Burgum
Streekmuseum en Volkssterrenwacht Burgum heeft een afdeling Geologie (zwerfsteenonderzoek, fossielen, aardgas- en waterwinning), Archeologie (met volledig overzicht van de prehistorie) en Streekgeschiedenis, Fotografie (atelier, doka, foto's, toestellen), Burgumer zilver, Hendrik Bulthuis (ontwerper BM, Bulthuisjol, toneelschrijver) en de Sterrenwacht (observeren van onder meer planeten).
Museum | Burgum
: Koninklijk Eise Eisinga Planetarium
Aan het plafond van de woonkamer van een grachtenhuis in Franeker bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga en het toont nog steeds de actuele stand van de planeten.
Museum | Franeker
: Enkhuizer Almanak Museum
Een naslagwerk dat het al eeuwen volhoud verdient wel een eigen museum. In dit kleine museum zijn allerlei archiefstukken te zien de gebruikt werden voor het maken van de almanak: over tijdrekening, de waterstanden en natuurlijk de stand van zon en maan.
Museum | Enkhuizen

advertentie

Zoek je een geschiedenisboek?

Onder de knop boeken vind je supersnel de nieuwste titels.

: Gesponsorde links