Vrouwengeschiedenis per week

Week 40
29 september 2002 - 5 oktober 2002

Tuinen Mien Ruys wellicht monument

Mien Ruys tuin Mien Ruys

Wie in de achtertuin bielzen of grindtegels heeft liggen, heeft dat mede te danken aan Mien Ruys. Deze tuinontwerpster (1904-1999) paste als eerste de spoorbiels in haar tuinen toe, wat haar de bijnaam Bielzen Mien opleverde. Ook de grindtegel is door haar bedacht. Vooral in de jaren zeventig werd deze massaal in Nederlandse tuinen gelegd, helaas niet altijd op de manier waarop Mien Ruys dat gewild had.
Veel mensen hebben hierdoor een vertekend beeld van de ideeën van Mien Ruys gekregen. Mien Ruys werkte samen met veel beroemde architecten waarbij haar ontwerpen zo goed mogelijk op hun meestal strakke en functionalistische gebouwen werden afgestemd. De 25 proeftuinen waarin Mien Ruys vanaf 1923 haar ontwerpen toonde zijn nog steeds aanwezig in Dedemsvaart, en laten veel meer zien dan de bielzen en grindtegels.
Onlangs hebben de beheerders van deze tuinen een verzoek ingediend om de tuinen (deels) tot monument te verklaren. De tuinen zijn volgens hen goede voorbeelden van tuinarchitectuur in de stijl van het functionalisme, uniek in Europa.
Naast haar ontwerpwerk was educatie voor Mien Ruys ook erg belangrijk. Ze werd oprichtster van Nederlands eerste tuintijdschrift Onze eigen tuin, dat nog steeds als kwartaalblad verschijnt.

Meer lezen:
De Tuinen van Mien Ruys-website
Meer informatie over deze tuinen
Een (engelstalige) cursus over vrouwelijke tuiniers
Andere monumentale tuinen en tuingeschiedenis

Naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links