Vrouwengeschiedenis per week

week 9
24 februari 2002 - 2 maart 2002

Kasteel Amerongen weer in de steigers

Portret van Margaretha Turnor

Begin februari werd bekend dat Kasteel Amerongen nog twee tot drie jaar gesloten blijft voor het publiek. Na voltooiing van de restauratie van de buitenzijde, blijkt nu de binnenkant van het kasteel te onveilig voor publieksbezoek.
Het kasteel heeft zijn de huidige vorm gekregen in de jaren 1673-1685. Het werd gebouwd in opdracht van Godard Adriaan van Reede, maar de uitvoering van de bouw vond plaats onder toezicht van zijn vrouw Margaretha Turnor. Op alle uren van de dag was zij op ‘het werck’ aanwezig. Vaak al om half zeven ’s ochtends klom zij zelf op de steigers om alles te inspecteren.
Via een uitgebreide correspondentie (die bewaard is gebleven) hield Margaretha haar meestal afwezige man op de hoogte van de vorderingen op de bouw. In dezelfde brieven gaf zij ook haar mening over de verschillende politieke zaken, waarmee haar man zich als buitenlands gezant van de Republiek bezighield.

Meer weten?
Over Kasteel Amerongen
Meer over de bouw en geschiedenis van het kasteel en haar bewoners
De brieven van Margaretha Turnor
Een rondleiding door het interieur van het kasteel
In Historica van februari 1998 vind je een artikel door Petra Dreiskämper over de politieke ideeën van Margaretha Turnor.

Naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links