Vrouwengeschiedenis per week

Week 1
29 december 2003 - 4 januari 2004

Jaaroverzicht

Deze week een terugblik op 2003.

Voor de Oranjes was 2003 een bewogen jaar, met 'Margarita-gate', de 65e verjaardag van Beatrix, 'Mabel-gate' en natuurlijk de geboorte van Prinses Catharina-Amalia. Ook de levens van bewindsvrouwen uit vroeger tijden kwamen voor het voetlicht zoals Anna van Buren, Amalia van Solms, Margaretha van Oostenrijk.
Leontien van Moorsel werd (opnieuw) tot sportvrouw van het jaar 2003 gekozen. Naast fietsende vrouwen keken we ook terug op een historische tenniswedstrijd, de zwemcarrierre van Rie Mastenbroek en een russische ruimtewandelaarster.
De Nobelpijs voor de Vrede ging naar de Iraanse advocate Shirin Ebadi. Honderd jaar nadat de eerste Nobelprijs werd uitgereikt aan Marie Curie.
Tot slot was 2003 een jaar met een recordzomer met een heuse hittegolf wat voor ons aanleiding was het fenomeen weervrouw nader te bekijken.

Alle besproken onderwerpen zijn terug te vinden in ons jaaroverzicht.

De afbeelding hierboven is de grootste kalendersteen uit Centraal Mexico, deze hangt in het Nationaal Museum voor Antropologie in Mexico City.


Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Vijf aanraders op bol.com

• 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis vertelt de verhalen van 1001 boeiende vrouwen, samengesteld door Els Kloek
• Femina. Een nieuwe geschiedenis van de Middeleeuwen (via de vrouwen die daaruit zijn geschrapt) door Janina Ramirez
• De hoogste tijd. Een eeuw vrouwenkiesrecht, hoe en door wie kwam dat tot stand?
• De heks van Limbricht, door Susan Smit over een eigenzinnige vrouw die in 1674 van hekserij beschuldigd werd
• Herinneringen van Aletta Jacobs, een strijdbare vrouw in haar eigen woorden