Vrouwengeschiedenis per week

Week 12
17 maart 2003 - 23 maart 2003

Margaretha van Oostenrijk, pion in een schaakspel van Europese hoven


Margaretha van Oostenrijk

Op 18 maart 1507 werd Margaretha van Oostenrijk (1480-1530) benoemd tot landvoogdes over de Habsburgse Nederlanden. Margaretha regeerde in naam van haar neefje, de latere keizer Karel V.

Op het moment van haar benoeming had Margaretha al een heel leven achter zich. Ze was toen 27 jaar oud en al twee keer weduwe. Haar leven lang was ze al ingezet als pion in het schaakspel van de verschillende Europese hoven.
Op 2-jarige leeftijd(!) was Margeretha al door haar vader verloofd met de toen 13-jarige Franse kroonprins, Karel VIII. In 1491 besluit deze prins toch maar met een ander te trouwen en in 1493 wordt Margaretha aan haar vader teruggegeven.
In 1495 huwt ze met de Spaanse troonopvolger Johan van Castilië die vijf maanden later al overlijd, waarschijnlijk door de vele feesten die hij vierde.
In november 1501 trouwt Margaretha opnieuw, deze keer ook uit liefde, met Philibert, Hertog van Savoye. Drie jaar later overlijd ook deze echtgenoot en besluit Margaretha de rest van haar leven in rouw te blijven. Ze zoekt troost in kunst en literatuur en schrijft zelf ook gedichten. Verder richt ze haar eigen bibliotheek in.
Met haar benoeming tot landvoogdes in 1507 vestigt ze zich in Mechelen en breekt er in de Nederlanden een periode van relatieve rust en welvaart aan. Tijdens haar regering streefde Margaretha voortdurend naar vrede tussen de Europese vorstenhuizen. In haar testament dat ze in 1530 vlak voor haar dood schrijft doet ze nog eenmaal een beroep op haar neef om vooral de vrede binnnen Europa te handhaven.

Meer lezen:
Meer over het leven van Margaretha van Oostenrijk
Een liefdesgedicht door Margaretha geschreven
Meer over Karel V
Meer over de invloedrijke vrouwen rond Karel V

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Vijf aanraders op bol.com

• 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis vertelt de verhalen van 1001 boeiende vrouwen, samengesteld door Els Kloek
• Femina. Een nieuwe geschiedenis van de Middeleeuwen (via de vrouwen die daaruit zijn geschrapt) door Janina Ramirez
• De hoogste tijd. Een eeuw vrouwenkiesrecht, hoe en door wie kwam dat tot stand?
• De heks van Limbricht, door Susan Smit over een eigenzinnige vrouw die in 1674 van hekserij beschuldigd werd
• Herinneringen van Aletta Jacobs, een strijdbare vrouw in haar eigen woorden