Vrouwengeschiedenis per week

Week 19
5 mei 2003 - 11 mei 2003

Susan Travers
Vrouw in het Vreemdelingenlegioen


Susan Travers

Op 5 mei viert Nederland bevrijdingsdag en herdenkt de bevrijding van de Duitse bezetter. Het begin van deze bevrijding lag in Noord-Afrika. Na een lange opmars van de Duitsers door heel Europa en Noord-Afrika lukte het geallieerden in oktober 1942 voor het eerst de Duitsers terug te dringen. In de slag om El Alamein kreeg de Duitse generaal Rommel een forse nederlaag te incasseren.
Onder de geallieerde legers die daar tegen de Duitsers vochten was ook een deel van het Franse Vreemdelingenlegioen ingezet, geleid door generaal Koenig. Ditzelfde onderdeel had enkele maanden eerder, in de slag bij Bir Hakeim, een voorproefje gegeven van hun onverzettelijkheid. Onder hen was de enige vrouw die ooit gediend heeft in het Franse Vreemdelingenlegioen: de engelse Adjudant Susan Travers.
Na een rijk en luxueus leventje meldde ze zich, op jacht naar avontuur, in 1940 aan bij het legioen als verpleegster, met het plan later ambulancechauffeur te worden. Ze werd chauffeur van een arts en later van de (dan nog) kolonel Koenig. Tussen Travers (bijgenaamd La Miss) en de kolonel bloeit een liefdesrelatie op. Uit liefde voor Koenig negeert Travers de order dat er geen vrouwen mee mogen naar het front en zo maakt ze als enige vrouw in mei 1942 de slag om Bir Hakeim mee. Voor betoonde moed tijdens deze Slag ontving ze later twee hoge Franse onderscheidingen.
De relatie met de generaal raakt begin 1943 bekend en om zijn reputatie te redden (de generaal was getrouwd) zette Koenig Susan Travers aan de kant als zijn chauffeur. Vanaf dat moment wordt Travers weer ambulancechauffeur en redde zo vele levens tijdens de bevrijding van Europa.

Meer lezen:
Een korte bespreking van de auto-biografie van Travers: Een liefde in Afrika
Foto’s uit de biografie van Susan Travers
Meer over de slag bij Bir Hakeim (engels)
Meer over Nederlanders in het Vreemdelingenlegioen
Meer over vrouwen in het Vreemdellingenlegioen

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links