Vrouwengeschiedenis per week

Week 21
19 mei 2003 - 25 mei 2003

Anna Gravin van BurenAnna van Buren

Deze week werd in Buren een standbeeld onthuld van Willem van Oranje en zijn eerste vrouw Anna van Buren waarmee de band tussen het stadje Buren en de Oranjes wordt herdacht.

Het huwelijk tussen Willem en Anna vond plaats op 8 juli 1551 na bijna drie jaar van onderhandelingen. In september 1548 uitte Maximiliaan van Egmond al de wens dat zijn enige dochter en erfgename trouwt met Willem van Oranje. Hoewel het dus een verstandshuwelijk was, was het een gelukkig huwelijk, zoals blijkt uit nagelaten brieven van Willem.
Anna's erfenis van zowel vaders- als moederszijde zorgde ervoor dat Willem na zijn huwelijk een van de aanzienlijkste en rijkste edellieden van de Nederlanden wordt. Dankzij Anna voeren de Nederlandse koninginnen nog steeds de titel Gravin van Buren.
Het huwelijk tussen Willem en Anna heeft nog geen zeven jaar geduurd. Op 24 maart 1558 overleed de pas 25-jarige Anna aan een onbekende ziekte, waarschijnlijk een longontsteking. Haar echtgenoot raakte in een shock door haar overlijden. 'Haar dood veroorzaakte bij mij zulk een radeloosheid en onuitsprekelijke smart, dat ik een hevige koortsaanval kreeg, gepaard gaande met zenuwtrekkingen', zo schreef Willem kort naar haar overlijden.
Anna en Willem kregen drie kinderen: een zoon, Philips Willem, en twee dochters. De eerste dochter Maria overleed toen zij een jaar oud was. De tweede dochter werd ook Maria genoemd. Deze dochter, Maria van Nassau, bleef haar hele leven in Buren wonen en deed veel voor de stad. Zo liet zij in 1616 het weeshuis bouwen dat beschouwd wordt als een van de mooiste voorbeelden van Hollandse Renaissance.

Meer lezen:
Biografie van Willem van Oranje
Museum Buren en Oranje
Een tweedaagse NS-wandeling 'Graaf van Buren'
Alles over het stadje Buren

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links