Vrouwengeschiedenis per week

Week 26
23 juni 2003 - 29 juni 2003

Suster Bertken: kluizenares

Steen Suster Bertken

Op 25 juni 1514 overleed Suster Bertken, een Utrechtse kluizenares. Bertken, die eigenlijk Bertha Jacobsdochter heet was op dat moment 86 jaar oud. De laatste 57 jaar van haar leven had ze doorgebracht in een kluis. Bertken werd ook begraven in haar kluis. Haar levensbeschijving die in haar grafkist is gevonden is de enige bron die ons iets meer over haar leven verteld.
Suster Bertken heeft in 1457 een eigen kluis laten bouwen aan de Buurkerk in Utrecht. Het zich laten inkluizen (= insluiten) werd in die tijd gezien als een hogere vorm van religieus leven. Via een raam in de kluis kon de kluizenares de kerkdiensten in de Buurkerk volgen. Via een raam aan de straatkant had Bertken contact met de bewoners van de stad die haar vaak om raad kwamen vragen. Via dat raam kreeg zij ook haar voedsel en verkocht ze haar handwerk waarmee ze in haar levensonderhoud voorzag. Ze leidde een sober leven, dat geheel aan godsdienst was gewijd.
In het plaveisel van de Choorstraat in Utrecht is met een gedenksteen de plaats aangegeven van de kluis van Bertken. Verder herinneren twee boekjes met liederen en gebeden die door Bertken werden geschreven aan haar bestaan.

Meer lezen:
Het graf van Suster Bertken en de steen in Utrecht
Een sample van een muziekstuk geschreven door Suster Bertken
De volledige tekst van een lied van Bertken
Uitgebreidere biografie van Bertken (met literatuurverwijzing)

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links