Vrouwengeschiedenis per week

Week 30
21 juli 2003 - 27 juli 2003

Svetlana Savitskaya:
eerste ruimtewandeling door een vrouw

Svetlana Savitskaya:

Op 25 juli 1984 wandelde voor het eerst in de geschiedenis een vrouw door de ruimte. Met haar collega Vladimir Dzhanibekov voerde Svetlana Savitskaya tijdens de Salyut 7-missie een aantal experimenten uit. Svetlana bleef 3 uur en 58 minuten in de ruimte. Savitskaya was de tweede cosmonaut die zich buiten de dampkring begaf. In 1962 was Valentina Tereshkova de eerste vrouw in de ruimte. Pas twintig jaar later lanceerden de Amerikanen hun eerste vrouwelijke astronaut: de Amerikaanse Sally Ride. Zij maakte in 1982 haar eerste ruimtevlucht, maar geen ruimtewandeling.
Svetlana Savitskaya (geboren in 1948) was een echte waaghals. Op haar zestiende had ze al besloten piloot te worden en volgde ze in het geheim een opleiding parachute springen. Op haar zeventiende maakte ze een sprong van 14,5 kilometer hoogte, met een vrije val van 14 kilometer.
In 1980 werd Savitskaya geselecteerd als astronaut om haar eerste van twee ruimtereizen te maken. In totaal verbleef ze bijna twintig dagen in de ruimte. Na haar vertrek bij het ruimteprogramma Soyuz in 1993 ging ze in de politiek en werd lid van de Duma.


Meer lezen:
Meer over Svetlana Savitskaya (in het engels)
Ruimtevaartmuseum en Hall of Fame (in het engels)
Over vrouwelijke cosmonauten (in het engels)
Alles over aliens
Spelletje: Space Invaders

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links