Vrouwengeschiedenis per week

Week 31
28 juli 2003 - 3 augustus 2003

Helene Kröller-Müller:
Gedreven verzamelaar

Helene Kröller-Müller

29 juli is de sterfdag van Vincent van Gogh. Het jaar 2003 is uitgeroepen tot Van Gogh-jaar. Met verschillende exposities wordt herdacht dat de schilder 150 jaar geleden in Zundert werd geboren. In het Kröller-Müller museum is in het kader van het Van Gogh-jaar de expositie ‘Vincent & Helene’ te zien.
Het museum dankt zijn naam aan Helene Kröller-Müller, zij was een groot bewonderaar van Van Gogh. Dankzij haar grote rijkdom was ze in staat een grote collectie van diens werk te verzamelen. Haar eerste schilderij getiteld Bosrand (1883) kocht ze in 1909 voor 110 gulden. In 1935 had ze er driehonderd verzameld.
Het eerste enthousiasme voor het werk van Van Gogh werd mede ingegeven door de lessen kunst die Helene kreeg van kunstpedagoog H.P. Bremmer. Hij adviseerde haar bij haar aankopen en werkte een dag in de week als haar adviseur. Verder raadpleegde Helene veel boeken over Van Gogh, die ook op de tentoonstelling te zien zijn. Enkele daarvan zijn letterlijk stukgelezen.
De collectie die Helene zo heeft opgebouwd wilde ze ook graag onderbrengen in een eigen museum. Dat is haar niet gelukt. Haar collectie is in 1935 aan de Staat der Nederlanden geschonken onder voorwaarde dat er een museum voor gebouwd zou worden. In 1938 is dit museum in Otterlo op de Veluwe geopend.

‘Vincent & Helene’ is te zien in het Kröller-Müller Museum te Otterlo tot en met 12 oktober 2003.


Meer lezen:
Meer over Helene Kröller-Müller (met videoclips)
De site van het Kröller-Müller museum
Alles over Vincent Van Gogh
Het oor van Van Gogh: wel of niet zelf afgesneden?
Meer over Van Gogh en Gauguin

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links