Vrouwengeschiedenis per week

Week 33
11 augustus 2003 - 17 augustus 2003

De reform-jurk:
kleding als bevrijding

Reformjurk

Deze week werd in Harderwijk de tentoonstelling ‘(On)zichtbaar ondergoed 1850-2005’ geopend. Zelfs dit onderdeel van de kleding van de vrouw maakte aan het begin van de twintigste eeuw deel uit van de strijd voor de bevrijding van de vrouw.
In 1899 werd zelfs de Vereeniging voor Verbetering van Vrouwenkleeding opgericht. Deze vereniging streed voor betere kleding voor vrouwen. Kleding waarin vrouwen konden ‘loopen, zitten en werken; dat wij ons zonder vreemde hulp kunnen aan- en uitkleeden, dat wij onze zakdoek, onze beurs, onze sleutels bij ons kunnen dragen, dan onze japon niet den vloer veegt, dat onze hoeden passen op ons hoofd (...)’. Ook de zedelijkheid van bepaalde kledingstukken liet volgens velen te wensen over.
Als antwoord op dit kleding-probleem werd de reform-jurk ontworpen. Een loszittend model jurk dat zonder corset werd gedragen en slechts weinig versiering kende. (zie foto) Met name het insnoeren van de taille met een corset werd door de aanhangers van de reform-gedachte als ongezond gezien en veel vrouwelijke artsen juichten de afschaffing van het corset toe.
Het fenomeen reform-jurk kende echter geen lang bestaan. Draagsters ontmoetten veel afkeuring voor hun vaak weinig flatteuze ‘hobbezak’ en deze verdween al spoedig uit het modebeeld.

De tentoonstelling ‘(On)zichtbaar ondergoed 1850-2005’ loopt tot en met 10 januari. Een groot deel van het ondergoed dat er te zien is komt uit de collectie van Corrie de Groot uit Delfzijl die ook een boek bij de tentoonstelling schreef.

Meer lezen:
On-line tentoonstelling over reform-kleding en -ondergoed
Paul Poiret: modeontwerper uit de periode van de reform-kleding (in het engels)
Een overzicht van de mode voor de reformjurk

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links