Vrouwengeschiedenis per week

Week 34
18 augustus 2003 - 24 augustus 2003

De Vrouw 1898-1948:
de Nationale Feestrok als symbool


Vrouwen in de klas

Op 18 augustus 1948 werd de tentoonstelling ‘Vrouwen van Nederland 1898-1948’ geopend. Aanleiding voor deze gebeurtenis was het 50 jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina. Op deze tentoonstelling in de Houtrusthallen in Den Haag was te zien hoe vrouwenlevens tijdens de regeringsperiode van Wilhelmina waren veranderd. Aan de hand van voorwerpen, foto’s en documenten werd per thema getoond hoeveel er veranderd was. Bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, werk voor vrouwen, huisvesting, kunst, kerk, mode en sport. Ook het boek dat bij de expositie verscheen is ingedeeld aan de hand van deze thema’s.
De tentoonstelling was een voortzetting van een traditie: in 1898 werd de eerste Nationale Tentoonstelling voor Vrouwenarbeid georganiseerd. Naar aanleiding van de troonsbestijging van Koningin Wilhelmina werd getracht te laten zien hoe vrouwen hun steentje aan de maatschappij bijdroegen.
Een bijzonder onderdeel van de activiteiten in 1948 werd georganiseerd door het comité de Nationale Feestrok. De uit lapjes opgebouwde feestrok en het schortje werden gezien als symbool van de wederopbouw. Met een een rokkendefilé in Amsterdam op 2 september 1948 werd de geest van hereniging na de Tweede Wereldoorlog gesymboliseerd. Het idee voor de rok is ontstaan tijdens de gevangenschap van onder andere initiatiefneemster Mies Boissevain-van Lennep. Elk lapje van een klein lappendasje was tijdens het verblijf in de cel voor haar en haar medegevangenen aanleiding voor het vertellen van verhalen en werd zo tot een soort verenigend symbool.

Meer lezen:
Het boek bij de tentoonstelling heet Vrouwen van Nederland 1898-1948 en is samengesteld door dra M.G. Schenk.
Tentoonstelling over de Nationale Feestrok in 2001
Over "Freules, Dames, Vrouwen. Friese vrouwen en de burgercultuur (1850-1950)" in Friesland (met veel foto’s)

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links