Vrouwengeschiedenis per week

Week 35
25 augustus 2003 - 31 augustus 2003

Mary Wollstonecraft Shelley:

Mary Wollstonecraft Shelley

Op 30 augustus 1797 wordt Mary Wollstonecraft geboren, de schrijfster van Frankenstein.

Mary’s moeder is de feministische schrijfster Mary Wollstonecraft die tien dagen na de geboorte van de kleine Mary overlijdt. (zie vrouwengeschiedenis per week, week 37 van 2002) Mary wordt opgevoed door haar vader William Godwin (die ook schrijver en filosoof was) en zijn tweede vrouw. Tijdens haar jeugd schrijft Mary al verhalen en schept ze haar eigen droomwereld.
Op haar zestiende ontmoet ze de dichter Percy Bysshe Shelley met wie ze een relatie krijgt, hoewel Shelley op dat moment al getrouwd is. Wanneer Mary zeventien is ‘vlucht’ ze samen met Shelley en haar halfzuster naar het Europese vaste land. Twee jaar later, na de zelfmoord van Shelley’s vrouw, trouwt Mary haar dichter.
Mary Wollstonecraft Shelley heeft dan haar bekendste verhaal, Frankenstein (in 1818 gepubliceerd) al geschreven. Het idee voor het verhaal is waarschijnlijk ontstaan tijdens een verblijf aan het meer van Genève in 1816. Tijdens deze vakantie stelde de dichter Byron (die in hun gezelschap verbleef) voor, een wedstrijd ‘griezelverhalen schrijven’ te houden. Na het aanhoren van een discussie over de mogelijkheden van reanimatie tussen Byron en Shelley kreeg Mary het idee voor Frankenstein.
Na Frankenstein schreef Mary nog verschillende andere verhalen en ze heeft veel gedaan om het werk van haar man te publiceren na diens overlijden in 1822. Na een leven vol tegenslagen overlijdt Mary Wollstonecraft Shelley in 1851.


Meer lezen:
Uitgebreide site over Mary Wollstonecraft Shelley (in het engels)
Over Mary en haar moeder
Meer over Mary Shelley en de gothic novel
Over Percy Bysshe Shelley (in het engels)
Frankenstein schuifpuzzel

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links