Vrouwengeschiedenis per week

Week 37
8 september 2003 - 14 september 2003

Leni Riefensthal:
Is kunst politiek?

Leni Riefenstahl

Op 8 september overleed cineaste Leni Riefenstahl op 101-jarige leeftijd. Ze was de meest omstreden filmmaakster van de afgelopen eeuw.

Haar twee bekendste films Triumph des Willens (1934) en Olympia (1938) maakte ze in opdracht van Adolf Hitler. In beide films wordt veel nadruk gelegd op de schoonheid van het menselijk lichaam, discipline en levensvreugde waarmee ze een deel van het nationaal-socialistische gedachtengoed benadrukte.
In hoeverre Riefenstahl dit gedachtengoed onderschreef is nooit helemaal duidelijk geworden. Na de Tweede Wereldoorlog is ze veroordeeld wegens collaboratie, maar zelf heeft Riefenstahl nooit een uitspraak gedaan over haar politieke standpunt. Ze heeft geen spijt betuigd over haar rol of een veroordeling van het nazisme uitgesproken.
Aan de andere kant heeft Riefenstahl wel veel waardering gekregen voor haar werk. Haar stijl en montage waren vernieuwend. Bovendien oogste ze veel bewondering als sterke vrouw die zich staande wist te houden in een mannenwereld.


Meer lezen:
De site van Leni Riefenstahl
Korte biografie naar aanleiding van Riefenstahl's 100e verjaardag
Kan schoonheid fout zijn? Interview met tijdgenote en fotografe Eva Besnyö
Uitgebreide scriptie over Leni Riefenstahl

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links