Vrouwengeschiedenis per week

Week 38
15 september 2003 - 21 september 2003

Agatha Christie:
Queen of Crime

Agatha Christie

113 jaar geleden, op 15 september1890 werd in het engelse Torquay Agatha Mary Clarissa Frary Miller geboren, beter bekend als Agatha Christie. Dame Agatha Christie word ook wel de Queen of Crime genoemd, vanwege de vele misdaadromans en -verhalen die ze schreef. In totaal zijn er van haar hand 66 misdaadromans verschenen, en waarschijnlijk rond de 150 verhalen.
Agatha was de jongste van drie kinderen. Ze was een creatief, maar verlegen kind troost zocht in de muziek en later in het schrijven. Zoals in die tijd wel vaker voorkwam gingen Agatha niet naar school, maar werd ze thuis onderwezen door een gouvernante. Op haar vierentwintigste trouwde ze met Kolonel Archibald Christie die op dat moment als piloot de oorlog inging (1914). Ze kregen 1 dochter. In dit eerste jaar van haar huwelijk schreef Agatha ook haar eerste roman.
In 1926 was Engeland in rep en roer door Agatha's plotselinge verdwijning. Ze werd teruggevonden, maar niemand weet precies wat er in die dagen gebeurd is. Waarschijnlijk hadden huwelijksproblemen ermee te maken, want twee jaar later scheidde Agatha van haar man. In 1930 hertrouwde ze met de archeoloog Sir Max Mallowan.
De grote hoeveelheid verhalen en romans die ze schreef wordt nog steeds wereldwijd gelezen en verfilmd. Zo is in London is sinds 1952(!) een musical te zien gebaseerd op het verhaal 'The Mouse Trap'.


Meer lezen:
Meer over Agatha Christie
Het mysterie van Agatha's verdwijning
Alles over verfilmde boeken van Agatha Christie en de karakters daarin
Hoe de vergif-kennis van Agatha Christie een meisje redde... (in het duits)

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links