Vrouwengeschiedenis per week

Week 42
13 oktober 2003 - 19 oktober 2003

Wallis Simpson
De troon of de liefde

Wallis Simpson en Edward

Mabel Wisse Smit is niet de eerste koninklijke verloofde die haar man er toe brengt afstand te doen van zijn rechten op de troon. In Engeland stond in de jaren dertig een prins voor dezelfde keuze.

De engelse kroonprins Edward had een relatie met de Amerikaanse Wallis Simpson. Toen Koning George V, de vader van Edward, op 20 januari 1936 overleed, volgde Edward hem op. Hij werd koning Edward VIII, maar hij werd nooit gekroond. Edward VIII stond er op, om met Wallis Simpson in het huwelijk te treden.
De engelse regering stelde hem bij monde van de Eerste Minister Baldwin voor de keuze: of trouwen en dan afstand doen van de troon, of Simpson verlaten en tot koning worden gekroond. Als reden gaf de regering aan dat een tweemaal gescheiden vrouw, die bovendien niet van adel was, door Engeland niet kon worden geaccepteerd als partner van de koning. Op 10 december 1936 maakte Edward bekend dat hij zijn hart volgde en afzag van het koningschap.

Het Nederlandse kabinet Marijnen stond in 1964 voor eenzelfde dillemma bij de verloving van prinses Irene met Carlos Hugo de Bourbon-Parma. De beoogd bruidegom was van een ander geloof en bovendien troonpretendent van Spanje. Uiteindelijk koos Prinses Irene er ook voor om afstand te doen van haar rechten op de troon.

Meer lezen:
Meer over Edward en Wallis Simpson
Meer over Irene en Carlos en het kabinet Marijnen
Meer over de zonen van Beatrix en hun kansen op de troon

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links