Vrouwengeschiedenis per week

Week 43
20 oktober 2003 - 26 oktober 2003

Pausin Johanna

Pausin Johanna

Paus Johannes Paulus II viert dit jaar zijn 25-jarige regering als kerkvorst. Al eeuwenlang doet het verhaal de ronde dat er in de negende eeuw ook een vrouwelijke Paus is geweest: Pausin Johanna. De oudst bekende bron van het verhaal is waarschijnlijk de kroniek van Martinus van Troppau uit 1220.

Pausin Johanna zou een Engelse vrouw uit Mainz zijn geweest die verliefd werd op een monnik. Ze zou deze monnik, als man gekleed, zijn nagereisd naar Athene. Tijdens haar verblijf en studie daar leerde ze vloeiend Grieks. Deze vaardigeheid zorgde ervoor dat ze een secretarisfunctie kreeg aan het hof van de Paus. Daarna werd ze tot Kardinaal gekozen en vervolgens zelfs tot Paus in het jaar 853.
De rest van het verhaal kent twee versies. In de eerste versie wordt in 855, na de dood van de Paus, ontdekt dat deze eigenlijk een vrouw is. In de tweede versie volgt de ontdekking direct op de kroning. Tijdens de kroningsprocessie zou Johanna op straat van een zoon zijn bevallen. Een woedende menigte zou daarop de ‘bedriegster’ en haar kind hebben gedood.
Het verhaal gaat in beide versies verder dat sinds deze ontdekking elke nieuwe paus op een toiletstoel moet plaatsnemen, waarna gecontroleerd wordt of deze inderdaad een man is.


Meer lezen:
Meer over Pausin Johanna en een verklaring voor de legende
Over de middeleeuwse bron van het verhaal (in het engels)
Meer versies van het verhaal (engels)
De legende in het Museum of hoaxes (engels)

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links