Vrouwengeschiedenis per week

Week 44
27 oktober 2003 - 2 november 2003

Geesje Kwak

Geesje Kwak

Deze week wordt het schilderij 'Meisje in rode kimono' geveild. Het schilderij werd gemaakt door G.H. Breitner en maakt deel uit van een serie schilderijen van meisjes in kimono. Het afgebeelde meisje is steeds Geesje Kwak.

Op de schilderijen is Geesje 16 jaar oud. Ze werd geboren in Zaandam in 1877. Geesje was van beroep hoedenverkoopster. Breitner gebruikte zowel Geesje als haar zus Anna regelmatig als model. Niet alleen op schilderijen, maar ook op veel foto's van Breitners hand zien we Geesje terug. Breitner was een van de eerste schilders die de fotografie gebruikte als basis voor zijn schilderijen. Hij maakte veel foto's van het dagelijks leven in Amsterdam die een uniek tijdsbeeld weergeven. Ook de onderwerpskeuze van zijn foto's was bijzonder: de gewone man. Breitner noemde zichzelf vaak 'schilder van het volk' vanwege deze keuze.
Dit was waarschijnlijk ook de reden dat Geesje Kwak en haar zus op Breitners schilderijen zijn terechtgekomen, waarmee hun bestaan voor de eeuwigheid werd vastgelegd.
Geesje en haar zus Niesje emigreerden naar Zuid-Afrika waarmee een eind kwam aan het werken voor Breitner. Een paar jaar later overleed Geesje in Pretoria op 22-jarige leeftijd.


Meer lezen:
Over de 'Meisjes in kimono'
Alles over kimono's
Over Breitner als fotograaf
Over Breitner als kunstenaar
De site van het fotogenootschap

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links