Vrouwengeschiedenis per week

Week 48
24 november 2003 - 30 november 2003

Jackie Kennedy: voor eeuwig weduwe

Jackie Kennedy

Op 22 november 1963 werd de amerikaanse president Kennedy vermoord. Zijn vrouw ‘Jackie’ Kennedy werd daarmee een van de beroemdste weduwen uit de geschiedenis.

Jackie werd geboren als Jacqueline Lee Bouvier in Southampton (New York) op 28 juli 1929. Ze kwam uit een rijk en goed opgeleid gezin. Jaqueline studeerde op het Vassar College en aan de Sorbonne. In 1951 studeerde ze af aan de George Washington Universiteit. Ze ging werken als nieuws-fotograaf en ontmoette zo in 1952 (dan nog) Senator Kennedy. Op 12 september 1953 traden Jackie en John F. in het huwelijk. Ze kregen drie kinderen, waarvan er een vlak na de geboorte overleed.
Na de moord op Kennedy probeerde Jackie met haar kinderen enige privacy te vinden door naar New York te verhuizen. Maar omdat de meeste Amerikanen haar toch als een soort ongekroonde koningin bleven zien, kwam daar weinig van terecht. Ook het huwellijk met de schatrijke Aristotels Onassis zorgde ervoor dat ze volop in belangstelling bleef staan.
Na het overlijden van Onassis koos Jackie Bouvier een carriere in de uitgeverij en uiteindelijk werkte ze als redacteur voor het blad Double Day. Haar belangstelling voor kunst en geschiedenis kwam hierin weer naar voren. Jackie overleed op 19 mei 1994 in New York.


Meer lezen:
Meer over 'Jackie'
Over de moord op JFK
Meer over First Ladies op de site van het Witte Huis
Over de Onassis-dynastie
Het verhaal van Judyth Vary Baker, de 'weduwe' van Lee Harvey Oswald

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links