Vrouwengeschiedenis per week

Week 49
1 december 2003 - 7 december 2003

Rosa Parks: de moeder van de burgerrechtenbeweging

Rosa Parks in de bus

Op 1 december 1955 weigerde Rosa Parks op te staan voor een blanke man in een bus in Montgomery (Alabama, USA). Zij werd hiervoor gearresteerd omdat het voor zwarte mensen wettelijk verplicht was achterin de bus te zitten. Rosa zat voorin de bus.
Deze daad van verzet tegen een racistische wet werd het begin van het verzet tegen de segregatie van zwarten in de amerikaanse maatschappij. De ‘zwarte’ NAACP nam het onder leiding van Martin Luther King op voor Rosa Parks en organiseerde een busboycot. Vanaf 5 december 1955 weigerden, 381 dagen lang, alle zwarte passagiers de bus te nemen. De busmaatschappijen leden hierdoor grote verliezen maar zwichtten uiteindelijk pas na een uitspraak van de hoogste Amerikaanse rechtbank, het Supreme Court. Deze verklaarde de speciale regels voor zwarte passagiers van bussen ongrondwettig. De bussen werden gedesegregeerd, de aparte regels voor zwarte passagiers werden afgeschaft.
De eerste vreedzame actie voor gelijke rechten werd hierdoor een groot succes. Vanwege haar dappere optreden wordt Rosa Parks wel de moeder van de burgerrechtenbeweging genoemd. Onder leiding van Matin Luther King en de NAACP werd deze beweging in de Verenigde Staten verder uitgebouwd.

Er is een film gemaakt over Rosa Parks: Ride To Freedom: The Rosa Parks Story met Angela Bassett en Cicely Tyson (regie Julie Dash)

Meer lezen:
: Uitgebreide biografie van Rosa Parks (in het engels)
: De bus van Rosa staat nu in het museum (engels)
: Meer over de desegregatie van het Zuiden van de VS
: Meer over Martin Luther King
: Over een andere activist uit Tuskegee: Booker T. Washington (video, engels)
: Meer over mensenrechten en de geschiedenis daarvan

Bijgwerkt november 2017

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links