Vrouwengeschiedenis per week

Week 50
8 december 2003 - 14 december 2003

Amalia van Solms

Amalia van Solms

Op 9 december maakte kroonprins Willem-Alexander de namen van zijn pasgeboren dochter bekend. De roepnaam van het prinsesje is Amalia, ze is vernoemd naar Amalia van Solms.
Amalia van Solms werd geboren op 31 augustus 1602 in Braunfels (Duitsland) als derde van vier kinderen van graaf Johann Albrecht van Solms-Braunfels en Agnes van Sayn-Wittgenstein. Het gezin was weliswaar van adel maar was erg verarmd. Amalia werd opgevoed in Heidelberg aan het hof van de keurvorst.
Nadat in 1620 de keurvorst uit Duitsland werd verdreven door de keizer volgde Amalia (die inmiddels hofdame was) de vorstin op haar vlucht naar Den Haag. Tijdens dit verblijf in de kringen rond het Haagse hof trok zij de aandacht van Prins Frederik Hendrik van Oranje, een rokkenjager met de bijnaam ‘Mooie Heintje ’. Hij was de jongste (en twaalfde) zoon van Willem van Oranje.
Op 4 april 1625 gaven Frederik Hendrik en Amalia van Solms elkaar het ja-woord. Hoewel Frederik Hendrik bijna 20 jaar ouder was dan Amalia en ze uit berekening waren getrouwd, was het een gelukkig huwelijk waaruit negen kinderen werden geboren.

De scherpzinnige Amalia van Solms maakte van het sobere Oranjehof één van de meest luisterrijke hoven van Europa en vergrootte daarenboven door goed beheer het vermogen van het Oranjehuis. Ze verving haar echtgenoot wanneer hij op veldtocht was en schonk hem de begeerde zoon en opvolger. Amalia beleefde een ware triomf toen ze na veel onderhandelen erin slaagde haar enige zoon Willem uit te huwelijken aan een Engelse koningsdochter, de negenjarige Mary Stuart.


Meer lezen:
De biografie van Amalia van Solms
Over Huis ten Bosch, gebouwd in opdracht van Amalia
Meer over Amalia en andere vrouwen van Oranje
Tips voor jonge ouders: over dokter Spock

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links