Vrouwengeschiedenis per week

Week 51
15december 2003 - 21 december 2003

Betzy Akersloot-Berg
Zeeschilderes


Betzy Akersloot-Berg

Op 18 december 1922 overleed schilderes Betzy Akersloot.
Betzy Akersloot-Berg (1850-1922) werd geboren in Auerskog Noorwegen. Als jong meisje ging ze werken als verpleegster en evangeliste in Lapland. Daar raakte ze bijzonder gefascineerd door de natuur om haar heen.
Ze keerde terug naar Oslo om deze te leren tekenen en schilderen. Later vertrok ze naar München om zich bij kunstenaar Otto Sinding verder te bekwamen. In 1885 ontmoette ze Hendrik Willem Mesdag en ze besloot bij hem verdere lessen volgen. Van 1885 tot 1888 werkte ze bij Mesdag in diens atelier in het Scheveningse Hotel Rauch. Er onstond een hechte vriendschap met het echtpaar Mesdag. In 1887 schilderde Sientje Mesdag-van Houten een portret van Betzy. (zie boven)
Na haar huwelijk met Gooswinus Akersloot blijft Betzy schilderen. Iedere zomer reisde ze (vaak alleen) langs de kust van Noorwegen om te schetsen en te tekenen. Ook maakte ze enkele reizen naar Italië. Onderweg maakte ze kleinere schilderijen. De grotere schilderijen maakte ze later in haar atelier aan de hand van schetsen en ansichtkaarten.


werk van Betzy Akersloot-Berg
In 1896 vestigt het echtpaar zich op Vlieland in wat nu het Tromp's Huys heet. In dat huis leidde Betzy een leven als kunstenaar maar ook dat van een society-dame, met regelmatig hoog bezoek en liefdadigheid. Hoogtepunt was een bezoek door Koningin Wilhelmina. Het werk van Betzy Akersloot wordt niet gezien als een hoogtepunt van de Nederlandse schilderkunst, maar de schilderijen laten wel veel zien van het leven rond de zee in de Nederlandse negentiende eeuw.
Betzy Akersloot-Berg is een van de weinige kunstenaressen uit de negentiende eeuw die geheel op eigen kracht een zekere faam heeft opgebouwd en zo uit de schaduw wist te treden.

Meer lezen:
C. Hollema, ‘Talent is niet genoeg’, in: Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis (1982) 19-35.


Over vrouwelijke kunstenaars in het verleden
Koningin Wilhelmina en haar kunstvrienden

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links