Vrouwengeschiedenis per week

Week 52
22 december 2003 - 28 december 2003

Amalia Earhart: de eerste vliegende vrouw

Amalia Earhart

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de gebroeders Wright er voor het eerst in slaagden een vlucht te maken met een vliegtuig. De eerste vrouw die vloog was Amalia Earhart.

Amalia Earhart werd geboren op 24 juli 1897 in Atchinsons in de Amerikaanse staat Kansas. Ze werd opgevoed door haar grootouders en was nogal een 'tomboy'. Na haar highschool opleiding werkte ze als verpleegster en begon aan een studie medicijen. In 1920 maakte ze haar eerste vlucht als passagier en ze werd gegrepen door het vliegen.
In 1921 begon ze daarom met vlieglessen en zes maanden later kocht ze al haar eerste vliegtuig. Met deze Kinner Airstar vestigde ze haar eerste record: het hoogterecord voor vrouwen. Het meest bekend werd Earhart door in 1932 als eerste vrouw en als tweede piloot ooit de Atlantische Oceaan over te vliegen. Alleen Charles Lindbergh ging haar vijf jaar eerder voor. Na deze vlucht vestigde ze nog enkele records met lange afstandsvluchten.
In juli 1936 begon ze met het grootste waagstuk: een vlucht rond de wereld. Op 17 maart 1937 ging ze van start. Na wat opstartproblemen ging het eerste de vlucht voorspoedig. In gezelschap van co-piloot Fred Noonan werden de eerste etappes vlot afgelegd. Op 2 juli 1937 stegen Earhart en Noonan op, op weg naar Howland Island, een klein eiland van een paar mijl lang. Speciaal voor de recordvlucht was op dit eiland een landingsbaan aangelegd. Ze hebben het eiland echter nooit bereikt. Niemand weet hoe en of beide piloten zijn omgekomen, er zijn verschillende theorien over in omloop.


Meer lezen:
Meer over Amelia Earhart
Meer over vliegende vrouwen
Meer over hoogtepunten van de luchtvaart
Er is een film over het leven van Amalia Earhart

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links