Vrouwengeschiedenis per week

Week 7
10 februari 2003 - 16 februari 2003

Fatale Vrouwen


Cherrys Groot

Sluw, sensueel, zonder moraal, bereid elke man in het verderf te storten en in staat de loop van de geschiedenis te beïnvloeden: dat is ongeveer de reputatie van een Fatale Vrouw. In het Groninger Museum is van 19 januari tot 4 mei de tentoonstelling Fatale Vrouwen te zien. Het museum laat kunstwerken uit de periode 1860-1910 zien waarin deze Fatale Vrouw een hoofdrol speelt.

Aan het einde van de (Victoriaanse) negentiende eeuw sprak het thema van de Fatale Vrouw vele kunstenaars aan. De decadentie kwam op als tegenhanger voor de voortschrijdende industrialisatie. In het verleidelijke en gevaarlijke wezen van deze vrouwen zochten kunstenaars een weg terug tot de natuur.
Oscar Wilde, de decadentste schrijver uit deze periode koos de bijbelse Fatale Vrouw Salomé tot hoofdpersoon van een toneelstuk. Salomé was de stiefdochter van Romeinse keizer Herodes en bracht met haar dansen de hoofden van vele mannen op hol. Ook haar stiefvader wilde dat zij voor haar danste. Salomé wilde dit alleen doen in ruil voor het hoofd van Johannes de Doper. Deze werd daarop onthoofd en zo danste Salomé alsnog voor haar stiefvader. Ook Oscar Wilde raakte in de ban van Salomé; hij was zelfs zo gefascineerd door dit verhaal dat hij zich gekleed als Salomé liet fotograferen.

Salome: wel of niet Oscar Wilde?

Een oplettende lezeres stuurde ons het volgende bericht naar aanleiding van bovenstaande tekst:
‘U publiceerde een foto die door Wilde-biograaf Richard Ellmann verkeerdelijk als Wilde in Salomé-outfit werd aangezien.
Merlin Holland, kleinzoon van Oscar Wilde, ging op zoek naar de oorsprong van de foto en zette zo een blunder van jewelste recht: de vrouw op de foto is de Hongaarse sopraan Alice Guszalewics, die Salomé zong in 1907. De foto is 6 of 7 jaar na het overlijden van Wilde genomen.
De bewuste foto en een andere foto van de zangeres in hetzelfde kostuum illustreren een interview met Merlin Holland, waarin deze persoonsverwisseling ter sprake komt: Magazine Littéraire, nr. 343- mei 1996.’


Meer lezen:
Johannes de doper in de Kunst: van moralist tot martelaar
Een opera gebaseerd op Wilde's Salomé
Andere Fatale Vrouwen die de loop van de geschiedenis veranderden:
Cleopatra
Mata Hari

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links