Vrouwengeschiedenis per week

Week 9
24 februari 2003 - 2 maart 2003

Jo Koster
reizend schilderes


Schilderij Jo Koster

Onder de titel 'Jo Koster (1868-1944), een zwervend bestaan' is van 1 maart tot en met 25 mei het werk van Jo Koster te zien in Museum Flehite in Amersfoort.

Schilderij Jo KosterJo Koster was een veelzijdig kunstenares. Ze had een avontuurlijk karakter, ze was zeer reislustig en haar hele leven op zoek naar vernieuwing. Haar vader was militair en werd regelmatig overgeplaatst, waardoor het gezin steeds moest verhuizen. Maar ook op volwassen leeftijd bleef zij veel reizen naar Engeland, Duitsland, Italië en Spanje. Ze was steeds op zoek naar nieuwe invloeden en liet zich graag inspireren door onbekende volken, leefwijzen en landschappen. In haar eigen auto, bijgenaamd Noël, trok ze door Europa, wat voor een vrouw in die tijd zeer ongewoon was. Ze had overal vrienden, bij wie ze kon blijven logeren. Lange tijd had ze geen eigen huis, tot ze in 1910 een huisje in Hattem kocht.

Meer lezen:
Meer over Jo Koster en deze tentoonstelling

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Vijf aanraders op bol.com

• 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis vertelt de verhalen van 1001 boeiende vrouwen, samengesteld door Els Kloek
• Femina. Een nieuwe geschiedenis van de Middeleeuwen (via de vrouwen die daaruit zijn geschrapt) door Janina Ramirez
• De hoogste tijd. Een eeuw vrouwenkiesrecht, hoe en door wie kwam dat tot stand?
• De heks van Limbricht, door Susan Smit over een eigenzinnige vrouw die in 1674 van hekserij beschuldigd werd
• Herinneringen van Aletta Jacobs, een strijdbare vrouw in haar eigen woorden