Vrouwengeschiedenis per week

Week 10
1 maart 2004 - 7 maart 2004

Grace O’Malley:
pirate en edelvrouw


Grace O’Malley

Rond 1530 werd in het westen van Ierland een vrouw geboren die later berucht zou worden als brute pirate.
Grace O’Malley werd geboren in het gebied rond Clew Bay en Clare Island. Haar vader was chieftain, een clanleider, en hij voedde zijn dochter op zonder al te veel beperkingen. Grace groeide daardoor op tot een vrouw met een sterk karakter. Ze was volgens de overlevering bovendien beeldschoon.
Op haar zestiende trouwde ze met Donal O’Flaherty (ook uit een roemrucht piratengeslacht) en samen kregen ze drie kinderen. In de voortdurende strijd met de andere clans sneuvelt Donal al vroeg en word Grace de leider van zijn 200 mannen. Wanneer Grace achterin de twintig is sterft ook haar vader wordt ze leider van de O’Malley-clan. Deze zeevarende clan hield zich bezig met vissen en handel op zee, maar vooral met piraterij. Grace was een slim en behendig handelaar en onder haar leiding groeide de welvaart en macht van de clan snel.
Grace heeft een korte affaire met Hugh de Lacy, een aangespoelde drenkeling. Hij wordt echter vermoord door leden van een andere clan. Grace neemt ongenadig wraak op hen en vanaf dat moment is haar bijnaam Dark Lady of Doom. Dankzij de lessen van haar vader was ze een snelle en slimme vechter geworden. Ze vocht met twee korte zwaarden zoals in die tijd gebruikelijk was aan boord van schepen.
Grace O’Malley zet haar handelsactiviteiten ondertussen voort en bouwt een imperium op, met contacten ver buiten Ierland. Zo liet ze haar schepen in Spanje bouwen. Om haar imperium nog verder uit te breiden sluit ze een huwelijk met Richard in Iron, ofwel Richard Burke, bewoner van een kasteel aan de rand van Clew Bay. Volgens de overlevering gooide Grace hem na een jaar en een dag uit zijn eigen kasteel en hield ze het voor zichzelf.
Met de komst van de engelse legers krijgt Grace het moeilijk. Haar oudste zoon wordt gedood en Grace wordt zelf op verdenking van hoogverraad gearresteerd en naar Galway gebracht. Ze schrijft een petitie aan koningin Elizabeth en mag na een aantal jaren de koningin bezoeken in Greenwich om haar zaak te bepleiten. In 1595 wacht ze daar een aantal weken totdat de koningin haar te woord wil staan. Na de persoonlijke toelichting van haar petitie worden alle aanklachten tegen Grace ingetrokken.


Meer lezen:
Meer over Grace O’Malley (in het engels)
Meer over vrouwelijke piraten (in het engels)
Meer over Grace en de O’Malley-clan (in het engels)
Interview over Grace O’Malley met filmpje over haar kasteel (in het engels)


Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links