Vrouwengeschiedenis per week

Week 11
8 maart 2004 - 14 maart 2004

Vrouwen op reisreiskompas

Tussen 1600 en 1800 (de tijd van de VOC) vertrokken via Nederlandse havens bijna een miljoen mensen naar ‘de Oost’. Een flink aantal van die reizigers schreef en publiceerde een reisverslag van hun ervaringen. Maar dit waren vooral mannen. Van vrouwen zijn er tot nu toe maar enkele verslagen gevonden. Zo hebben de zussen Lammens een vermakelijk reisverhaal geschreven over hun reis op het schip de Adrichem in 1736.
Veel spectaculairder was het verhaal van Maria ter Meetelen. Zij vertrekt in 1717 als dertienjarige van huis om door Europa te reizen. Net als veel andere vrouwen verkleedde zij zich als man om veilig rond te kunnen trekken. Ze beland uiteindelijk als slavin in Marokko en brengt daar 12 jaar door in Noord Afrika. In 1748 publiceerde ze haar memoires onder de titel ‘Wonderbaarlyke En Merkwaardige Gevallen Van een Twaalf Jarige Slaverny, Van een Vrouspersoon. Genaemt Maria Ter Meetelen, Woonagtig Tot Medenblik.’ Van dit boekje is maar een exemplaar bewaard gebleven. Het vormde de basis voor het onderzoek van Laura van den Broek.
Op vrijdag 12 maart zal zij in Utrecht een lezing geven over dit onderzoek. De lezing maakt deel uit van een studiemiddag over reisverhalen van vrouwen. Twee lezingen, waaronder dus een over Maria ter Meetelen, zullen ingaan op vragen rond reisverhalen van vrouwen.


Meer lezen:
Meer over Maria ter Meetelen
Meer over de studiemiddag in Utrecht
Meer over de reis van de zussen Lammens
Boek over de reis van de zussen Lammens en Swellengrebel
Reis rond de wereld via plaatjes uit reisverhalen uit de VOC-tijd
Meer over vrouwen aan boord van VOC-schepen


Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links