Vrouwengeschiedenis per week

Week 14
29 maart 2004 - 4 april 2004

Johanna Westerdijk:
plantkundige en eerste vrouwelijke hoogleraar


Johanna Westerdijk

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS) werd opgericht. Een groep plantkundigen (van het KNAW) had behoefte aan een onderzoeksinstituut voor schimmels en plantziekten en richtte daarom het bureau in 1904 op.
Drie jaar na de oprichting wordt Johanna Westerdijk directrice van het bureau en het bijbehorende laboratorium. Onder haar leiding groeide de collectie schimmels van het bureau uit van 80 tot 11.000 soorten. Tegenwoordig is de collectie met 50.000 soorten nog steeds de grootste ter wereld.
Johanna Westerdijk was de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland. Ze werd op 14 maart 1917 benoemd tot buitengewoon hoogleraar in de fytopathologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Naast haar werk voor het bureau en het laboratorium begeleidde ze in totaal ook nog eens 56 promovendi.
Johanna Westerdijk bleef tot 1958 werkzaam voor het bureau. Niet lang na het beeindigen van haar werk werd ze ziek. Johanna Westerdijk overleed in 1961. Ze was toen in het bezit van twee eredoctoraten en ze was lid van Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW).


Meer lezen:
Meer over Johanna Westerdijk
Site van het Centraalbureau voor Schimmelcultures
Over de tweede vrouwelijke hoogleraar van Nederland: Tine Tammes


Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links