Vrouwengeschiedenis per week

Week 17
19 april 2004 - 25 april 2004

VrouwentijdschriftenLibelle cover

Wie wel eens een stapeltje oude damesbladen tegen is gekomen, zal zich ongetwijfeld hebben verbaasd over wat er de afgelopen vijftig jaar is veranderd in het leven van de vrouw. De thema’s die besproken worden in bladen van nu, verschillen veel van die van vroeger.
Maar er zijn ook overeenkomsten: sinds jaar en dag is in elk blad de rubriek ‘Ingezonden brieven’ te vinden. De antwoorden die redacties geven op vragen van lezeressen zeggen veel over de tijd waarin men leefde. De vraag dient zich aan of deze rubrieken een spiegel vormen van wat er in de samenleving speelt of dat ze juist aanzetten tot verandering, bijvoorbeeld in rolpatronen van mannen en vrouwen.
Het Persmuseum in Amsterdam heeft over vrouwentijdschriften door de jaren heen een webtentoonstelling gemaakt. Bovendien organiseert de VVG deze week samen met het Persmuseum het symposium ‘Over vrouwentijdschriften gesproken’. Onderwerpen als het vrouwentijdschrift als historische bron, de geschiedenis van de ingezonden rubriek, en lezeressen als marketingdoelgroep worden op dit symposium nader bekeken.


Meer lezen:
Webtentoonstelling over vrouwentijdschriften
De site van het persmuseum
De twintigste eeuw in covers (klik in het linkermenu op Overige)
De foute start van libelle: over geschiedenis in een vrouwentijdschrift

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links