Vrouwengeschiedenis per week

Week 19
3 mei 2004 - 9 mei 2004

Thea BeckmanThea Beckman

Deze week overleed Thea Beckman, schrijfster van verschillende kinderboeken over geschiedenis. Ze werd tachtig jaar.
Thea Beckman werd geboren als Thea Petie in Rotterdam, op 23 juli 1923. In 1945 trouwde ze met Hendrik Beckmann en ze kreeg drie kinderen. Tijdens de opvoeding van haar kinderen schreef ze al kleine stukjes voor tijdschriften als KrisKras en Taptoe, maar ook voor de Haagse Post en verschillende vrouwentijdschriften. Pas in de jaren zeventig, toen haar kinderen groot waren, begon ze aan het schrijven van boeken.
Thea Beckman's bekendste boek is zonder twijfel Kruistocht in Spijkerbroek, het boek waarvoor ze in 1974 de Gouden Griffel kreeg. Het boek wordt op dit moment verfilmd.
De boeken van Beckman zijn vooral spannende avonturen die zich afspelen tegen de achtergrond van een historische gebeurtenis. Een voorbeeld daarvan is Stad in de storm. Dit verhaal speelt zich af in Utrecht in het jaar 1674. In dat jaar werd bij een grote storm het middenschip van de Utrechtse Domkerk weggeblazen. Juist deze week is begonnen met het bouwen van een reconstructie van dit middenschip. Het wordt helemaal nagebouwd van steigerbuizen tussen de Domtoren en de Domkerk. Dit alles ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de Domkerk. De bouwactiviteiten zullen via een webcam te volgen zijn.


Meer lezen:
Meer over Thea Beckman
Interview met Thea Beckman
Meer over de reconstructie van de Domkerk


Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links